• NATO a interzis personalului să descarce aplicația pe dispozitivele furnizate de alianță.
  • CEO-ul TikTok a spus că guvernul chinez nu i-a cerut niciodată date ale aplicației.
  • Ministerul Comerțului din China a declarat că se va „opune ferm” oricărei decizii care ar avea ca rezultat vânzarea forțată a TikTok.

Australia s-a alăturat altor țări occidentale pentru a interzice utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale deoarece aplicația video deținută de China este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din cauza afirmațiilor că prezintă o problemă de securitate, scrie CNN. Procurorul general Mark Dreyfus a anunțat marți interdicția, după ce a primit sfaturi de la agențiile de informații și de securitate, spunând că directiva va fi impusă „cât mai curând posibil”.

Decizia pune Australia în conformitate cu aliații săi din alianța de informații Five Eyes – SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat deja restricții similare, în timp ce parlamentul Noii Zeelande a ordonat eliminarea aplicației TikTok de pe toate dispozitivele cu acces la legislatură.

Norvegia și Parlamentul European au făcut mișcări similare, iar săptămâna trecută NATO a interzis personalului să descarce aplicația pe dispozitivele furnizate de alianță, potrivit a doi oficiali NATO familiarizați cu chestiunea. Până acum, nu există nicio dovadă că guvernul chinez a accesat datele utilizatorilor TikTok și niciun guvern nu a adoptat o interdicție mai largă care vizează TikTok pe dispozitivele personale.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Problemele de securitate restricționează TikTok-ul în lume

Cu toate acestea, administrația Biden a amenințat că va face acest lucru în Statele Unite, cu excepția cazului în care proprietarii chinezi ai aplicației sunt de acord să-și retragă partea din platforma de socializare.

Guvernul SUA este îngrijorat că China ar putea folosi legile sale de securitate națională pentru a accesa cantitatea semnificativă de informații personale pe care TikTok, la fel ca majoritatea aplicațiilor de social media, le colectează de la utilizatorii săi din SUA.

În timpul unei audieri de mare profil în Congres pe această temă, CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a vorbit despre presupusele legături ale firmei de tehnologie cu guvernul chinez.

Chew a spus că guvernul chinez nu i-a cerut niciodată date TikTok și că compania va refuza orice astfel de solicitare. La rândul său, Ministerul Comerțului din China a declarat că se va „opune ferm” oricărei decizii care ar avea ca rezultat vânzarea forțată a TikTok, adăugând că „ar afecta grav” încrederea investitorilor globali în Statele Unite.

Citește și: