• Procurorul general Mark Dreyfus anunță planuri de sancțiuni împotriva doxingului.
  • Dezvăluirile activiștilor pro-palestinieni despre evreii din Australia stârnesc preocupări privind securitatea online.
  • ONG-uri precum Consiliul Executiv al Evreilor din Australia salută măsurile, în timp ce experți în securitate cibernetică pun sub semnul întrebării eficacitatea și aplicabilitatea acestora.

Guvernul australian a anunțat marți că va scoate în afara legii doxingul, și anume eliberarea rău intenționată online a informațiilor personale sau de identificare fără permisiunea subiectului, conform AP News. Această decizie vine după ce activiști pro-palestinieni au publicat detaliile personale ale sute de evrei din Australia.

Procurorul general Mark Dreyfus a declarat că legile propuse, care nu au fost încă elaborate, vor implica emiterea de notificări de retragere către platformele de Social Media și impunerea de amenzi pentru tactica de intimidare.

Guvernul a răspuns la știrile Nine Entertainment săptămâna trecută, potrivit cărora activiști pro-palestinieni au publicat numele, imaginile, profesiile și conturile de rețele sociale ale evreilor care lucrează în mediul academic și în industriile creative.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Activiștii pro-palestinieni au distribuit o transcriere de aproape 900 de pagini dintr-un grup de WhatsApp privat format anul trecut din scriitori, artiști, muzicieni și academicieni evrei, au informat săptămâna trecută ziarele Nine. Transcrierea a fost însoțită de o foaie de calcul care conținea numele și alte detalii personale ale a aproape 600 de persoane, presupușii membri ai grupului.

Autorul Clementine Ford, care a fost unul dintre activiștii care au postat link-uri către informațiile scurse, a spus că nu ar trebui să fie considerată doxing. „Acest chat a demonstrat mișcări extrem de organizate pentru a pedepsi activiștii palestinieni și aliații lor”, a postat Ford pe Instagram.

Dreyfus a spus că noile legi vor întări protecția australiană împotriva discursului instigator la ură, dar au oferit puține detalii despre modul în care vor funcționa. „Trăim într-o comunitate multiculturală vibrantă pe care ar trebui să ne străduim să o protejăm”, a spus Dreyfus.

Planul guvernului de a scoate în afara legii doxingul a fost salutat de Consiliul Executiv al Evreilor din Australia, care reprezintă comunitatea evreiască din Australia. „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu guvernul pentru a ne asigura că este înțeleasă întreaga amploare a prejudiciului cauzat și că noile legi îi protejează efectiv pe australieni de această practică rușinoasă și periculoasă”, a spus președintele consiliului, Daniel Aghion.

Expertul în securitate cibernetică de la Universitatea Monash, Nigel Phair, a aplaudat ideea unei legi împotriva doxingului, dar a pus la îndoială cum ar putea fi pusă în aplicare. „Este foarte dificil pentru agențiile de poliție să pună în aplicare astfel de legi atunci când, într-adevăr, pur și simplu nu au acces la date. Într-adevăr, companiile de rețele sociale sunt cele care poartă responsabilitatea”, a declarat Phair pentru Australian Broadcasting Corp.

Citește și: