• Austria blochează aderarea României la Schengen de 11 ani.
  • Austria invocă problema migrației ilegale și a traficanților de droguri.
  • România are sprijinul a 26 de state membre UE, inclusiv Ungaria.

România, care îndeplinește toate condițiile necesare pentru a face parte din spațiul Schengen, se confruntă cu opoziția constantă a Austriei, care refuză să accepte intrarea sa în zona de liberă circulație. Austria susține că România nu asigură securitatea frontierelor și permite trecerea migranților ilegali și a traficanților de persoane.

Această atitudine este criticată de celelalte state membre ale UE, care susțin aderarea României la Schengen și consideră că decizia Austriei este nedreaptă.

Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, a declarat că România nu este încă pregătită să adere la Schengen din cauza problemei migrației ilegale.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

,,Pentru că sistemul este unul care nu funcționează deloc în acest moment, sistemul Schengen, dar și sistemul Dublin în multe domenii, poziția austriacă și poziția mea va rămâne foarte clară, că nu va exista nicio schimbare. Pentru că discutăm chiar la nivel european, Germania discută să reintroducă controalele la granița sa cu Polonia. Germania își controlează granița cu Austria, iar Austria își controlează granițele cu Ungaria și Slovenia. Per total, există o presiune atât de mare în acest moment încât mi se pare complet greșit să se extindă un astfel de sistem”.

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne al României, a spus că migrația este un subiect foarte serios și că statul român este pregătit să coopereze cu Comisia Europeană.

,,Ambiția ministerului nostru să facem din România un model, un standard pentru protecția frontierelor. Migrația este un subiect serios. În România îl luăm foarte în serios. Suntem convinși că și alte țări europene sunt de acord cu acest lucru. Suntem pregătiți să continuăm să cooperăm îndeaproape cu Comisia Europeană și cu statele membre pentru a obține rezultate bune, așa cum am stabilit acest lucru împreună cu Austria în ultimele două luni.”

Eugen Tomac, europarlamentar român (PMP), declară pentru ALEPH NEWS că Croația, care a depus cerere din 2021, a fost primită mai repede în Schengen decât România a cărei aderare este blocată de 11 ani ,,Guvernul de la Viena își fundamentează întregul argument care vine în fața opiniei publice din Europa și România este un fals. Pentru că exact la aceeași ședință la care au respins extinderea spațiului Schengen pentru Bulgaria și România au votat pentru ca o țară care a aplicat abia din 2021 să fie primită în Spațiul Schengen, și anume Croația. România care îndeplinește criteriile de valori constant de Comisia Europeană nu este acceptată din rațiuni care nu au niciun fel de logică”.

Alexandru Coita, diplomat și analist politic, declară pentru ALEPH NEWS că poziția Austriei este una ipocrită:

,,Din păcate declarația ministrului de Interne austriac ne arată încă o dată, de fapt, confirmă poziția Austriei că este una ipocrită, este una ipocrită care clamează că ei se opun aderării fiindcă Schengen nu ar fi funcțional, au fost de acord cu primirea în Schengen în decembrie anul trecut”.