• Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de migranți.
  • Migranții sunt principala problemă pentru care Austria refuză extinderea Schengen.
  • Creșterea numărului de migranți a determinat 10 state membre să reintroducă controale la frontieră.

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de migranți, ceea ce a determinat 10 state
membre să reintroducă temporar controale la frontieră. Normele Schengen permit astfel de acțiuni doar „în ultimă instanță”. Migranții sunt principala problemă pentru care Austria refuză extinderea Schengen.

„Nu cred că suntem într-o situație fără precedent, dimpotrivă. A devenit tot mai frecventă utilizarea acestui instrument, chiar dacă, în teorie, ar trebui să fie de ultimă instanță. Vă aduc aminte, spre exemplu, de numeroase cazuri, mai ales începând cu criza refugiațiilor din 2015, când au fost reintroduse controale la frontieră. De asemenea, când a avut loc întrunirea G-7 din Bavaria, și în 2011 și în 2022, Germania a fost criticată pentru introducerea controalelor de barieră. Deci, de fapt, tendința a fost ca statele europene să utilizeze tot mai mult acest instrument”, a explicat Alex Georgescu, analist geopolitic, pentru Aleph News.

„Problema este că dacă ne uităm la restricții introduse acum, vedem că majoritatea expiră în prima jumătate a anului viitor. Aceasta este de fapt o metodă prin care caută statele europene să se acopere din punct de vedere legal față de orice acțiune care ar fi luată împotriva lor. Dacă ne referim la situația per ansamblu cu migranții, aceasta nu se va sfârși, pentru că, de fapt, atunci când situația cu refugiații este una pe termen lung, cu migranți ilegal, de fapt și datează cel puțin din anii 2000. Și de fapt, statele reacționează mai mult atunci când există un puseu al statelor de migranți ilegali sau atunci când are loc o problemă de politică internă, spre exemplu, recenta victorie a populiștilor din Olanda. Sau atunci când, spre exemplu, au loc niște incidente majore la nivel intern, spre exemplu cum au fost crimele recente din Irlanda”, care pot ațâța populația”, a adăugat Alex Georgescu.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„De fapt, problema migranților este una continuă și noi asistăm doar la un echilibru punctat în care se hotărăsc statele să intervine doar pe un termen scurt ca să pară că fac ceva. Soluții pe termen lung există, dar nu există dorința politică de implementare. Cea mai bună soluția pe termen lung este, de fapt, cea implementată de Australia, care a luat acțiuni puternice din cauza traficanților de oameni, dar în același timp, a eliminat și fructul care determină migrația ilegală. A zis că niciunui imigrant ilegal nu i se va permite să rămână în Australia. Nimeni care are o cerere de azil sau este refugiat nu va putea să stea în Australia cât timp îi este procesată cererea. Și fluxul migraționist a scăzut foarte mult”.

„Atât timp cât europenii nu au nici voința de a apăra cu adevărat granițele europene, dar nici cea de a exclude refugiații odată sau migranții ilegali odată ce au ajuns ilegal pe teritoriul european, atunci va exista tot timpul cererea aceasta , pentru că migranții știu că odată ce au pus piciorul, efectiv, în Germania este foarte greu să-i înlături pentru că sistemul este suprasolicitat. Pot fi procesate doar câteva mii de persoane, zeci de mii de persoane pe an, nu sute de mii, câți încearcă să vină pe an sau milioane și în acest sens merită riscul. Și până nu vor face ceva europenii, nu se va schimba situația și vom avea doar astfel de măsuri care nu sunt de fapt eficiente și care sunt mai mult de ochii populației locale”.

Citește și