• Austria a respins Ursulei von der Leyen, de a renunţa la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.
  • Ursula von der Leyen a cerut să fie primite în Schengen „fără nicio întârziere”.
  • Austria blochează aderarea celor două ţări la Schengen, temându-se de un aflux de migranţi ilegali și susținând că România și Bulgaria nu ar putea controla eficient frontierele.

Austria nu ne vrea în Schengen. Viena a respins cererea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a renunţa la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Austria susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens.

În discursul anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”.

Totuşi, Viena a respins rapid solicitarea, spunând că cifrele privind migraţia cresc în Europa şi că multe ţări discută despre controale frontaliere suplimentare.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, spune că: „La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine.”

Austria blochează aderarea celor două ţări la Schengen, temându-se de un aflux de migranţi ilegali și susținând că România și Bulgaria nu ar putea controla eficient frontierele care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea lor la Schengen.

Ursula von der Leyen a afirmat că România și Bulgaria au demonstrat bune practici în ceea ce privește azilul migranților și a cerut să fie primite în Schengen „fără nicio întârziere”.

Sergiu Mișcoiu: Este clar că von der Leyen își dorește încă un mandat la conducerea Comisiei Europene

Sergiu Mișcoiu, analist de politică, spune că refuzul Austriei față de de discursul Ursulei von der Leyen trebuie văzut într-un context politic, european.„Austria vrea să arate. în primul rând, că face ceea ce își dorește, nu depinde de deciziile luate de Comisia Europeană, nu este influențată de Germania sau de alte state ale Uniunii Europene”, spune Sergiu Mișcoiu.

„În discursul Ursulei von der Leyen există elemente pentru alegerile din 2024. Este clar că von der Leyen își dorește încă un mandat la conducerea Comisiei Europene”, a spus Sergiu Mișcoiu, la Aleph News.

Citește și