Autoritățile au anunțat următoarea relaxare, valabilă după 16 iunie. Antreprenorii trebuie să fie atenți

Sursa Foto: Profimedia
  • Mall-urile, grădiniţele şi piscinele exterioare se vor deschide după 16 iunie, următoarea relaxare anunțată de autorități.
  • Antreprenorii care au o afacere în aceste sectoare trebuie să fie atenți la mai multe situaţii pentru a preveni problemele.
  • Una dintre atenţionări vizează angajaţii trimişi în şomaj tehnic.

„Nu poţi să chemi angajaţii din şomaj tehnic şi să-i pui să lucreze şi tu să operezi modificarea în Revisal şi să reactivezi contractul de muncă ce, în mod normal, nu se reactivează de la o oră la alta. Ci trebuie să treacă vreo 24 de ore, altfel rişti să iti închidă activitatea ITM şi rişti amenzi pentru că practici munca la negru”, a explicat, pentru MEDIAFAX, avocatul Adrian Cuculis.

Mare atenţie şi la controalele ANAF, care se vor relua. Apoi, sunt taxele şi impozitele.

„Există un proiect de lege (…) plecat la Iohannis la promulgare care spune că executările silite nu încep până la 1 septembrie. Să nu stea liniştiţi, pentru că taxele, impozitele, TVA, impozitele pe profit – dacă nu le achităm – e adevărat că nu vor incepe executările silite dacă va fi promulgat proiectul de lege, însă se vor aduna penalităţi. După 25 iunie vor curge penalităţile pentru taxele şi impozitele neplătite”, a mai spus avocatul.

În privinţa grădiniţelor redeschise, unele dintre ele trebuie să-şi refacă relaţia cu părinţii, dacă au cerut taxă chiar şi atunci când copiii erau acasă.

În mall-uri, la fel, au fost probleme în privinţa chiriei, care a fost suspendată în starea de urgenţă, însă unor comercianţi li s-a cerut taxa aferentă. Dacă sunt discuţii contradictorii, se poate ajunge în instanţă.