• Suspectul a fost reținut de poliție.
  • Acest incident are loc la aproape exact două luni după ce Thomas Matthew Crooks l-a împușcat pe Trump în ureche la mitingul din Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie.
  • Trump: „SUNT ÎN SIGURANȚĂ ȘI BINE!”
  • Trump se afla la o distanță între 270 și 450 de metri de atacator.

UPDATE 14:00

Șeriful comitatului Palm Beach, Ric Bradshaw, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că un agent Secret Service a reușit să vadă țeava unei puști cu lunetă ieșind dintr-un gard la Trump International Golf Club din West Palm Beach și că agentul „s-a angajat” cu suspectul.

Atacatorul se afla la o distanță de 300 până la 500 de metri de fostul președinte Donald Trump, a declarat un oficial al Secret Service. Fostul președinte era cu una sau două găuri în urmă, deoarece echipa de securitate merge înainte pentru a se asigura că zona este eliberată. Agentul a observat țeava puștii ieșind în afară în timpul verificării prealabile, a declarat oficialul.

„Personalul US Secret Service a deschis focul asupra unui bărbat înarmat aflat în apropierea limitei proprietății, iar această chestiune este în curs de investigare”, a declarat reprezentantul Secret Service.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

UPDATE 12:00

Liderii din întreaga lume condamnă aparenta tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump și își oferă sprijinul.

Iată ce spun aceștia:

Israel: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că el și soția sa Sara au fost „șocați de a doua tentativă de asasinat împotriva președintelui Trump și au fost ușurați să audă că și aceasta a eșuat. Dar nu ar trebui să ne bazăm pe noroc”, a spus el într-o postare pe X, adăugând că speră că „toate măsurile vor fi luate pentru a se asigura că astfel de atacuri mortale asupra unui candidat la președinția SUA vor fi dejucate în avans”.
Australia: Premierul australian Anthony Albanese și-a exprimat „îngrijorarea” și a declarat că este „un lucru bun” că Trump este în siguranță. „Toată lumea dorește ca procesul democratic să fie pașnic și ordonat”, a declarat el reporterilor.
Ungaria: Premierul ungar Viktor Orbán, un vechi susținător al lui Trump, a declarat pe X: „Este clar că viața președintelui Trump este în pericol, până la victoria sa”.

UPDATE 10:00

Un reprezentant al legiunii străine din Ucraina a confirmat pentru CNN că Ryan Wesley Routh i-a contactat de mai multe ori, dar a spus că nu a făcut niciodată parte din unitatea militară în care luptă voluntarii de peste hotare.

„Putem confirma că această persoană ne-a contactat online de mai multe ori”, a declarat Oleksandr Shaguri, un ofițer al Departamentului de coordonare a străinilor din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre, la CNN prin telefon. Shaguri a spus că „cel mai bun mod de a descrie mesajele sale este – idei delirante”.

„El ne oferea un număr mare de recruți din diferite țări, dar era evident pentru noi că ofertele sale nu erau realiste. Nici măcar nu am răspuns, nu aveam la ce să răspundem. El nu a făcut niciodată parte din Legiune și nu a cooperat cu noi în niciun fel”.

Routh și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în zeci de posturi X în 2022, spunând că este dispus să moară în luptă și că „trebuie să ardem Kremlinul până la temelii”.

De asemenea, el a vizitat Ucraina în 2022, conform înregistrărilor video și fotografiilor geolocalizate de CNN, precum și interviurilor media pe care le-a acordat în timp ce se afla acolo.

Routh și-a folosit apoi contul de Facebook anul trecut pentru a încuraja străinii să lupte în război. El a încercat să înroleze recruți afgani într-o serie de postări, începând din octombrie 2023, prezentându-se ca un agent de legătură neoficial pentru guvernul ucrainean.

UPDATE 09:00

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a fost șocat după ce a auzit despre aparenta tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump.

„Sara și cu mine am fost șocați de a doua tentativă de asasinat împotriva președintelui Trump și am fost ușurați să auzim că și aceasta a eșuat. Dar nu ar trebui să ne bazăm pe noroc”, a scris el pe X.

„Le transmitem cele mai bune urări lui Donald și Melaniei, împreună cu speranța noastră că vor fi luate toate măsurile pentru a se asigura că astfel de atacuri mortale asupra unui candidat la președinția SUA vor fi dejucate în avans”.

UPDATE 8:00

Fostul președinte Donald Trump a mulțumit duminică Serviciului Secret al SUA și altor forțe de ordine după o aparentă tentativă de asasinat în timp ce juca golf în West Palm Beach, Florida.

„TREABA FĂCUTĂ A FOST ABSOLUT EXCEPȚIONALĂ”. a postat Trump pe Truth Social.

„Aș dori să mulțumesc tuturor pentru grija și urările de bine – A fost cu siguranță o zi interesantă! Cel mai important, vreau să mulțumesc Serviciului Secret al SUA, șerifului Ric Bradshaw și biroului său de patrioți curajoși și dedicați și, tuturor forțelor de ordine, pentru munca incredibilă făcută astăzi la Trump International pentru a mă menține, în calitate de al 45-lea președinte al Statelor Unite și candidatul republican la viitoarele alegeri prezidențiale, ÎN SIGURANȚĂ”.

Fostul președinte nu a fost rănit în incident. El juca golf cu donatorul Steve Witkoff când s-au tras focuri de armă, potrivit unei surse familiarizate cu această problemă.

UPDATE 5:00

Kamala Harris a declarat că este „ îngrijorată și condamnă violența politică ” după o aparentă tentativă de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump duminică.

„Sunt profund tulburată de posibila tentativă de asasinare a fostului președinte Trump de astăzi. Pe măsură ce adunăm faptele, voi fi clar: condamn violența politică. Cu toții trebuie să ne facem datoria pentru a ne asigura că acest incident nu duce la mai multă violență”, a spus Harris într-o declarație publicată de Casa Albă duminică seara.

UPDATE 4:00

Ancheta FBI privind o aparentă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump în Florida a devenit globală, spune o sursă pentru CNN.

Autoritățile lucrează pentru a obține mandate de percheziție pe conturile de social media despre care se crede că sunt asociate cu Routh, a declarat sursa.

UPDATE 3:00

Documente din Carolina de Nord, vechi de câteva decenii, arată că bărbatul reținut în aparenta tentativă de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump de duminică a mai avut probleme cu legea.

În 2002, Ryan Wesley Routh a fost arestat după ce a fost tras pe dreapta de poliție și ar fi pus mâna pe o armă de foc, apoi a condus și s-a baricadat într-o clădire comercială, potrivit unui articol din Greensboro News & Record din acel an care cita poliția. Forțele de ordine au confirmat duminică arestarea pentru CNN.

UPDATE 1:50

Oamenii legii l-au reținut și l-au identificat pe Ryan Routh (58 de ani) drept suspect în tentativa de asasinare a lui Trump de astăzi.

UPDATE 00:48

Suspectul se numește Ryan Wesley Routh.

Un specialist spune la CNN că l-ar fi putut împușca pe Trump – dar nu ușor, ci cu antrenament.

Autoritățile au găsit arma, o armă cu lunetă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Autoritățile consideră împușcătura din apropierea clubului de golf al lui Trump ca o tentativă de asasinat asupra politicianului, relatează CNN, citând surse.

O persoană a fost reținută după incidentul de la Trump International Golf Club, potrivit unei surse a forțelor de ordine. Serviciile Secrete au tras asupra suspectului, conform mai multor surse. O armă a fost recuperată, potrivit sursei. Oficialii cred că suspectul intenționa să-l atace pe Trump, potrivit unor surse informate pe această temă. O persoană a fost reținută în legătură cu incidentul, potrivit unei surse ale oamenilor legii.

Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris sunt amândoi „ușurați” că Donald Trump este în siguranță și au fost informați despre incidentul de securitate care l-a implicat pe fostul președinte în timp ce acesta juca golf, potrivit Casei Albe.

Într-un e-mail de strângere de fonduri la câteva ore după incident, Trump a spus: „Au fost focuri de armă în apropierea mea, dar înainte ca zvonurile să înceapă să scape de sub control, am vrut să auziți mai întâi: SUNT ÎN SIGURANȚĂ ȘI BINE!”

„Nimic nu mă va încetini. Nu mă voi preda niciodată!”, a spus fostul președinte.

Trump se afla la o distanță între 270 și 450 de metri de atacator.

Secret Service a declarat pe X că lucrează cu Biroul Șerifului din Palm Beach pentru a investiga incidentul.

Citește și