• Autoritățile iraniene au afirmat că au respins atacurile.
  • Pagubele sunt minore, anunțând că își rezervă dreptul de a riposta.
  • Acum pot să confirm că noi am ajuns la concluzia că am răspuns la atacul Iranian împotriva Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.
  • Pe de altă parte, Iranul este pregătit să răspundă la orice „agresiune” israeliană, afirmă agenţia de presă iraniană Tasnim.
  • Mâine încep negocierile la Doha între Israel și Hamas.

A venit răspunsul. Noaptea trecută, Israelul a lansat trei serii de atacuri aeriene asupra Iranului, iar oficialii spun că au vizat exclusiv ținte militare. Explozii puternice au zguduit zone din apropierea Teheranului și alte regiuni din țară. Israelul a descris aceste acțiuni ca fiind un răspuns la agresiunile recente ale Iranului asupra statului israelian. De cealaltă parte, autoritățile iraniene au afirmat că au respins atacurile și că pagubele sunt minore, anunțând că își rezervă dreptul de a riposta.

Acum pot să confirm că noi am ajuns la concluzia că am răspuns la atacul Iranian împotriva Israelului. Am efectuat lovituri precise asupra țintelor militare din Iran care amenințau statul Israel. Forțele de apărare israeliene și-au îndeplinit complet misiunea. Dacă regimul Iranului ar considera să înceapă o nouă rundă de escaladare, noi vom fi obligați să răspundem. Mesajul nostru este clar: toți cei care amenință statul Israel, și vor să forțeze escaladarea conflictului în regiune. Vom plăti cu vârf și îndesat. Astăzi m demonstrat că avem atât capacitatea cât și hotărârea pentru a acțiunea decisiv. Și suntem pregătiți pentru ofensivă și defensivă, pentru a apăra Israelul și oamenii Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Pe de altă parte, Iranul este pregătit să răspundă la orice „agresiune” israeliană, afirmă agenţia de presă iraniană Tasnim, citând surse.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

„Nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională pentru orice acţiune pe care o întreprinde”, au mai spus sursele iraniene.

Mâine încep negocierile la Doha între Israel și Hamas

Mâine încep negocierile la Doha între Israel și Hamas, mediate de CIA, egipteni și de qatarezi. În următoarea săptămână, toată lumea va fi concentrată pe campania din SUA, ceea ce duce la o probabilitate mai mică de escaladare a situației din Iran și Israel. Cel mai probabil, aceste negocieri nu se vor finaliza cu un acord, așa cum anunță presa israeliană și cea palestiniană pentru că ambele părți rămân pe aceleași poziții.

Se vorbește de un acord temporar de încetare a focului, de o săptămână sau de două săptămâni și eliberarea între cinci și zece ostatici, lucru cu care nu este de acord Hamasul pentru că doresc o încetare permanentă a focului, situație cu care nu este de acord Israelul.

Din aprilie, acesta este al doilea schimb de replici între Israel și Iran. Primul s-a întâmplat în aprilie, când Israelul a atacat, Iranul a răspuns. Ulterior, au avut loc acele asasinate de pe teritoriul Iranului.

Citește și