Autostrăzi doar pe hârtie. Câți kilometri are România în lucru

Dacă autostrăzile s-ar face cu hârtie în loc de asfalt, România ar fi deasupra tuturor. Din păcate nu-i așa, astfel că trebuie să ne confruntăm zi de zi cu realitatea.

Codașa Europei la capitolul șosele de mare viteză, România e fruntașă la drumuri puse la dosarul cu șină. Are 4.900 de kilometri pe hârtie, dintre care 2.500 comandați sub titlul Studiu de Fezabilitate, arată o analiză economica.net.

Din cei peste 4.900 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, doar 900 au ajuns în circulație. Din restul rămas putem aștepta cel mult 20%.

Câți kilometri de autostradă are România în lucru

Calculele arată că în acest moment 360 de kilometri de drumuri se află în construcție. Cei mai mulți, 110, reprezintă o porțiune a autostrăzii Transilvania, numită și A3. Apoi vorbim despre centura Capitalei, drumul Craiova – Pitesti, dar si podul de la Brăila.

Câți kilometri de autostradă urmează să fie scoși la licitație

Pentru alți 300 de kilometri așteptăm demararea licitațiilor. De ele depinde viitorul drumurilor Sibiu – Pitești, Lugoj – Deva ori Autostrada Moldovei – marele of al românilor din nord-estul țării.

Câți bani a cheltuit România pe studii de fezabilitate în perioada 2008-2018

În 10 ani, România a cheltuit aproape 300 de milioane de lei – circa 60 de milioane de euro – pe studii de fezabilitate. Anul de glorie a fost 2008, când au fost comandate studii de 122 milioane lei. Multe dintre ele rămase apoi fără finanțare.

Exit mobile version