• Șeful Organizației Națiunilor Unite a avut un discurs despre politicile climatice actuale.
  • El a spus că acestea sunt un real pericol pentru glob.
  • Bărbatul a venit și cu câteva propuneri care ar putea ajuta planeta.

Antonio Guterres, șeful ONU, s-a adresat, prin videoconferință, celei de-a patra reuniuni a Forumului economiilor majore, convocat de Joe Biden. Scopul este creșterea eforturilor pentru mărirea temperaturii globale la 1,5°C, peste nivelurile preindustriale, în conformitate cu Acordul de la Paris, scrie United Nations. „Politicile de astăzi ar face ca lumea noastră să fie cu 2,8 grade mai caldă până la sfârșitul secolului. Iar aceasta este o condamnare la moarte”.

„Sunteți principalele economii, dar și principalii emițători. Iar lumea noastră are în față o provocare climatică majoră”, a declarat secretarul general în remarcile sale adresate liderilor mondiali.

El a precizat că există în continuare posibilitatea de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5°C: „Dar numai dacă lumea va face un salt calitativ în ceea ce privește acțiunile climatice. Iar acest lucru depinde de dumneavoastră. Avem nevoie de o accelerare globală prin cooperare. Iar asta înseamnă să ne ridicăm deasupra dezacordurilor, diferențelor și tensiunilor”.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Pactul de solidaritate

El a insistat pe necesitatea de a acționa mai rapid în trei domenii. În primul rând, „termene limită zero net”, invitând țările dezvoltate să ajungă la zero emisii nete cât mai aproape de 2040, în timp ce liderii economiilor emergente vizează anul 2050.

„În al doilea rând, vă îndemn să accelerați renunțarea la combustibilii fosili și să vă îndreptați spre o decarbonizare corectă și echitabilă a fiecărui sector. Sursele regenerabile pot oferi rezultate, în ceea ce privește accesul, accesibilitatea și securitatea energetică”.

El a mai făcut apel la accelerarea justiției climatice, prin reformarea sistemului financiar internațional, în special a băncilor multilaterale de dezvoltare, astfel încât acțiunea climatică și dezvoltarea durabilă să poată fi „turbionată”.

„Aveți puterea de a vă asigura că acestea își valorifică fondurile pentru a mobiliza mult mai multe finanțări private la un cost rezonabil pentru țările în curs de dezvoltare și că pun capăt oricărui sprijin pentru combustibilii fosili”, le-a spus el liderilor marilor economii. „Puteți să le presați să treacă urgent la o tranziție și să își extindă finanțarea către sursele de energie regenerabilă, adaptare și pierderi și daune”.

El a spus că toate țările dezvoltate trebuie să își respecte promisiunile făcute la summiturile anterioare privind schimbările climatice, iar finanțarea adaptării să ajungă la 50% din totalul ei.

Succesul sau eșecul „sub ochii dumneavoastră”

„Și fondul pentru pierderi și daune trebuie să fie operaționalizat; iar Fondul verde pentru climă trebuie să fie alimentat”, a mai spus Guterres.

El a apreciat abordarea proactivă a țărilor care s-au implicat deja în Agenda de accelerare în vederea Summitului privind ambiția climatică, care va avea loc la New York în septembrie.

„Excelențe… sper să vă văd acolo. Pentru că această luptă finală pentru 1,5 grade va fi câștigată sau pierdută sub supravegherea dumneavoastră”, a concluzionat șeful ONU.

Citește și