• Raport: Administrația Biden a fost înfuriată când Israelul a anunțat că l-a eliminat pe Haniyeh.
  • Hamas are un nou lider, Yahya Sinwar, organizatorul atacului din 7 octombrie.
  • Loviturile americane și britanice au lovit pozițiile militare Houthi din Yemen.
  • 19 israelieni răniți ieri în urma celor peste 30 de rachete și drone lansate de Hezbollah.
  • Negocierile pentru un acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor sunt întrerupte.

A trecut încă o noapte tensionată de așteptare în Israel pentru un atac al Iranului alături de grupările proxy pe care le controlează în regiune. Liderul Hezbollah a declarat că acest lucru este parte a războiului psihologic, în timp ce avioane israeliene au spart bariera sunetului deasupra Beirutului. Între timp, gruparea teroristă Hamas are un nou lider, Yahya Sinwar, organizatorul atacului din 7 octombrie asupra Israelului.

Hezbollah a promis să răspundă la uciderea lui Fuad Shukr, care a avut loc cu câteva ore înaintea lichidării liderului mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, într-o operaţiune atribuită Israelului. Cele două decese au tensionat şi mai mult situaţia din Orientul Mijlociu, Iranul promiţând la rândul său că va răspunde dur, notează Reuters. În paralel, SUA încearcă să transmită mesaje Iranului prin intermediul altor ţări, îndemnând Teheranul să nu escaladeze conflictul. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul încearcă să facă Teheranul să înţeleagă că un atac asupra Israelului nu ar fi în interesul său.

Atacul israelian asupra Maifadoun a fost efectuat de avioane de luptă și a fost ghidat de agențiile de informații, au declarat Forțele de apărare israeliene într-o declarație postată pe rețelele sociale. Ofițeri ai agenției de securitate internă Shin Bet și ai agenției de informații militare Aman au oferit asistență armatei.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

În replică, Hezbollah a lansat ceea ce a numit un roi” de drone asupra Israelului, rănind două persoane în orașul Mazra’a din nord. Dar o sursă din cadrul grupării a declarat agenției de presă Reuters că atacul nu a făcut parte din răspunsul său la moartea lui Shukr. Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit luni cu echipa sa de securitate națională, în timp ce îngrijorarea cu privire la un atac de represalii asupra Israelului creștea.

Biden a declarat că a fost informat cu privire la pregătirile pentru a sprijini Israelul, în cazul în care acesta ar fi atacat, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a declarat că oficialii lucrează non-stop” pentru a preveni o escaladare. Volker Turk, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, a făcut apel la toate părțile, împreună cu acele state cu influență, să acționeze urgent pentru a detensiona ceea ce a devenit o situație foarte precară”.

Citește și