• Avocatul Poporului cere reglementări privind legarea pacienților în alte secții decât Psihiatria
  • În comunicat se arată că încă din anul 2015 problema contenționării pacienților a fost în atenția instituției Avocatul Poporului
  • O fostă angajată din cadrul Spitalului Județean din Sibiu a povestit, sub protecția anonimatului, că pacienți în stare gravă cu COVID-19 au fost legați de mâini și de picioare

Avocatul Poporului a cerut ministrului Sănătății un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel național a contenționării pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie.

„Plecând de la informațiile din spațiul public privind situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, și a solicitat ministrului Sănătății un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel național a contenționării pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie și la măsurile care urmează a fi luate pentru adoptarea unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenționarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenționat, conduita obligatorie a personalului medical etc”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Conform acestuia, în urma verificării prevederilor legale, s-a constatat că Ordinul ministrului sănătății nr. 488/2016 reglementează în detaliu contenționarea pacienților cu afecțiuni psihice, însă, în cazul pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie, nu există o reglementare similară.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

„În opinia noastră, având în vedere că procedura contenționării înseamnă o afectare serioasă a libertății de mișcare, aceasta ar trebui să fie tratată în mod unitar în toate unitățile spitalicești din țară”, au transmis reprezentanții Avicatului Poporului.

Aceștia susțin că încă din anul 2015 problema contenționării pacienților a fost în atenția instituției Avocatul Poporului.

Astfel, Avocatul Poporului a emis o recomandare Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, prin care a solicitat managerului să efectueze demersuri pe lângă Ministerul Sănătății în vederea reglementării la nivel național a modului în care se pot aplica măsurile de contenționare în secțiile spitalicești de altă specialitate decât de psihiatrie.

De asemenea, în anul 2019, instituția Avocatul Poporului a efectuat demersuri privind contenționarea unei paciente care fusese internată la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad.

O fostă angajată de la Terapie Intensivă COVID, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a povestit, sub protecția anonimatului, că pacienți în stare gravă cu COVID-19 au fost legați de mâini și de picioare, ignorați de cadrele medicale, sedați, astfel că au murit sufocați.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.