• O balenă beluga, suspectată că era spion rus, a fost găsită moartă pe coasta Norvegiei.
  • Balena, poreclit Hvaldimir, avea răni de gloanțe pe corp și a fost victima unei „crime odioase”, potrivit grupurilor de protecție a animalelor.
  • Organizațiile One Whale și Noah au depus o plângere la poliția norvegiană, cerând deschiderea unei anchete penale privind moartea lui Hvaldimir.

O balenă beluga, suspectată a fi un spion rus, a fost găsită moartă pe coasta Norvegiei, iar activiștii pentru drepturile animalelor susțin că a fost împușcată, scrie BBC.

Corpul mamiferului – numit Hvaldimir – a fost descoperit plutind pe coasta sud-vestică a țării. Grupurile de protecție a animalelor au declarat că balena avea răni de gloanțe și a fost împușcată într-o „crimă odioasă”.

„Vom căuta justiție pentru Hvaldimir,” a promis Regina Haug, fondatoarea organizației One Whale, într-o declarație pe rețelele sociale.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

One Whale a fost înființată pentru a urmări această balenă, care a devenit celebră după ce a fost văzută în apele norvegiene acum cinci ani.

Balena, de culoare deschisă, a fost observată cu o cameră GoPro atașată de un ham care avea inscripția „Echipament din Sankt Petersburg”, ceea ce a stârnit speculații că mamiferul suspect ar putea fi implicat în activități de spionaj. Numele Hvaldimir este un joc de cuvinte între termenul norvegian pentru balenă, „hval”, și prenumele președintelui rus Vladimir Putin.

Corpul mamiferului arctic a fost găsit plutind în apropierea orașului Risavika pe 1 septembrie și a fost transportat la cel mai apropiat port pentru examinare. Organizațiile Noah și One Whale au depus o plângere la poliția norvegiană, cerând deschiderea unei anchete penale. Haug a declarat că balena avea multiple răni de gloanțe pe corpul său.

Imaginile publicate de One Whale pe rețelele sociale par să arate ceea ce ei susțin că sunt răni de gloanțe pe corpul sângeros al lui Hvaldimir. „Rănile de pe balenă sunt alarmante și de o natură care nu poate exclude un act criminal – este șocant” a spus directorul Noah, Siri Martinsen.

Cu toate acestea, organizația Marine Mind, care a descoperit corpul, a declarat că nu există „nimic care să dezvăluie imediat cauza morții”. Corpul a fost transportat la o filială a Institutului Veterinar Norvegian pentru autopsie, iar rezultatele sunt așteptate „în termen de trei săptămâni”.

Hvaldimir, care ar fi avut aproximativ 15 ani, era încă tânără pentru o balenă beluga, care poate trăi până la 60 de ani. Poliția a declarat că va investiga cazul pentru a determina dacă există motive rezonabile pentru a deschide o anchetă.

Marine Mind și One Whale au avut viziuni diferite asupra modului de a proteja balena Hvaldimir de pericolele cu care se confrunta. One Whale a propus să fie mutată în Marea Barents din nordul Norvegiei, un habitat mai natural pentru belugi – reducând riscul coliziunilor cu navele.

În schimb, Marine Mind s-a opus acestei idei, argumentând că mutarea ar putea pune în pericol viața lui Hvaldimir.

Citește și