• Premierul chinez, Li Qiang, a promis să trimită doi noi urși panda în Australia pentru a înlocui pe actualii Wang Wang și Fu Ni, în cadrul unei vizite la grădina zoologică din Adelaide.
  • Vizita lui Li în Australia, prima a unui lider chinez în ultimii șapte ani, se concentrează pe abordarea problemelor comerciale și consulare restante, inclusiv eliminarea barierelor comerciale și îmbunătățirea legăturilor economice și de securitate.
  • Premierul australian, Anthony Albanese, este așteptat să aducă în discuție cazul bloggerului australian Yang Hengjun, condamnat la moarte cu suspendare pentru acuzații de spionaj, și să solicite eliberarea sa condiționată din motive medicale în timpul întâlnirii cu Li Qiang.

Premierul chinez, Li Qiang, s-a oferit să trimită Australiei doi noi panda în timpul vizitei sale la grădina zoologică din Adelaide. Noii urși panda îi vor înlocui pe actualii urși panda de la grădina zoologică, numiți Wang Wang și Fu Ni, care sunt „mesageri prietenoși ai relațiilor dintre China și Australia”, a declarat Li Said, scrie BBC.

Sosirea lui Li în Australia într-o călătorie de patru zile este prima a unui lider chinez în ultimii șapte ani, marcând îmbunătățirea legăturilor dintre cele două țări. Atât China, cât și Australia vor considera vizita ca fiind esențială pentru abordarea problemelor comerciale și consulare restante.

Li a declarat că în timp ce Wang Wang și Fu Ni se vor întoarce în orașul lor natal până la sfârșitul anului, el a promis: „China va oferi în curând o altă pereche de urși panda la fel de frumoși, plini de viață, drăguți și mai tineri la Adelaide Park [Zoo]”.
O practică care datează încă din timpul dinastiei Tang, care a domnit între anii 618 și 907 d.Hr., diplomația panda – sau trimiterea de panda ca daruri diplomatice – a fost mult timp un instrument al eforturilor diplomatice ale Chinei.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

China încearcă să își sporească influența în Pacificul de Sud, extinzând legăturile economice și de securitate cu statele insulare care sunt istoric aliate cu Australia.
Acesta a fost un punct de tensiune între cele două națiuni timp de ani de zile, dar relațiile bilaterale au atins un punct minim atunci când fostul prim-ministru australian, Scott Morrison, a cerut în 2020 o anchetă internațională privind originile pandemiei Covid-19 în China.

Răspunsul Beijingului a fost de a impune tarife vamale ridicate, inclusiv pentru vinul australian.

Gazdele australiene ale domnului Li l-au dus, de asemenea, la o cramă în timpul vizitei sale – o amintire aparentă a faptului că Beijingul a eliminat doar recent tarifele la vin.

La sosirea sa la Adelaide, sâmbătă, dl Li a anunțat un dezgheț în divergența diplomatică. El a declarat: „Respectul reciproc, căutarea unui teren comun în timp ce se renunță la diferențe și cooperarea reciproc avantajoasă” reprezintă cheia relației.

Dar, deși legăturile dintre cele două țări par să se îmbunătățească de când Partidul Laburist a preluat puterea în Australia în 2022, există încă diferențe. Acestea includ eliminarea barierelor comerciale rămase și eliberarea bloggerului australian pentru democrație Yang Hengjun, care a fost arestat pe aeroportul din Guangzhou în 2019.
Luni, dl Li se va afla la Canberra pentru o întâlnire cu prim-ministrul australian Anthony Albanese.

Se așteaptă ca Albanese să aducă în discuție cazul dlui Yang, care a fost condamnat la moarte cu suspendare pentru acuzații de spionaj în februarie. În timp ce Li se angajează în diplomația comercială și a panda în Australia, susținătorii dlui Yang au publicat duminică o declarație în care au afirmat că Înalta Curte de Justiție din Beijing a revizuit și a confirmat sentința instanței inferioare.

„Preocuparea noastră cea mai imediată este faptul că afecțiunile medicale ale lui Yang rămân grave și nerezolvate […] îl îndemnăm pe prim-ministrul Albanese să se folosească de întâlnirea sa cu premierul Li Qiang pentru a cere direct ca Yang să fie eliberat condiționat din motive medicale”.

Citește și