• Sosirea prim-ministrului israelian va avea loc la doar o zi după ce Biden s-a retras din cursa prezidențială.
  • Netanyahu a declarat că trebuia să ajungă în SUA în timp ce „Israelul luptă pe șapte fronturi și când există o mare incertitudine politică în Washington”.
  • Cei doi lideri au o relație tensionată și Netanyahu a fost văzut ca așteptând administrația Biden în favoarea unui al doilea mandat Trump.

Benjamin Netanyahu urmează să sosească luni la Washington într-un moment de tumult politic istoric, fiind programat să se întâlnească cu președintele american demisionar, Joe Biden, și să se adreseze unui Congres divizat, pe fondul temerilor legate de un război regional în creștere în Orientul Mijlociu, anunță The Guardian.

Sosirea prim-ministrului israelian va avea loc la doar o zi după ce Biden s-a retras din cursa prezidențială și va fi un test major al capacității lui Biden de a proiecta influența și reținerea SUA asupra Israelului în perioada de penibilitate a președinției sale. Netanyahu va fi nevoit să meargă pe o funie întinsă, în timp ce se află în echilibru între partidul republican condus de Donald Trump și o campanie democrată revigorată care s-ar putea uni în spatele vicepreședintelui Kamala Harris.

Vorbind reporterilor de pe pista aeroportului Ben Gurion din Israel, Netanyahu a declarat că trebuia să ajungă în SUA în timp ce „Israelul luptă pe șapte fronturi și când există o mare incertitudine politică în Washington”

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

El a adăugat: „Voi încerca să ancorez sprijinul bipartizan care este atât de important pentru Israel”.

Se așteaptă ca Netanyahu să se întâlnească cu Biden și Harris, deoarece este presat de cele mai înalte eșaloane ale armatei israeliene și de o mare parte a publicului israelian să accepte o încetare a focului în Gaza. El este programat să se adreseze miercuri unei sesiuni comune a Congresului, unde a fost invitat de președintele Camerei, Mike Johnson.

Cei doi lideri au o relație tensionată și Netanyahu a fost văzut ca așteptând administrația Biden în favoarea unui al doilea mandat Trump. Dar ieșirea lui Biden din campanie creează o nouă incertitudine pentru alegeri și l-ar putea încuraja în timpul discuțiilor cu Netanyahu, potrivit analiștilor și cunoscătorilor din Washington.

„De fapt, cred că anunțul îl pune într-o poziție mai puternică, deoarece probabilitatea continuității politicii într-o administrație democrată este mai probabilă acum”, a declarat Kori Schake, director de studii de politică externă și de apărare la American Enterprise Institute.

Însă, în timp ce sosirea premierului israelian la Washington ar putea netezi calea către un acord de încetare a focului, criticii săi se tem că Netanyahu va profita de vizită pentru a obține sprijin în vederea continuării și posibil chiar extinderii luptelor în ceea ce a devenit cel mai lung război al Israelului.

Citește și