Benny Gantz îi dă un ultimatum lui Netanyahu: „Cabinetul de război trebuie să formuleze un plan de război până pe 8 iunie – sau ne vom retrage din guvern”

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs a cabinet meeting at the Kirya military base, which houses the Israeli Ministry of Defence, in Tel Aviv on December 24, 2023. (Photo by Ohad Zwigenberg / POOL / AFP) (Photo by OHAD ZWIGENBERG/POOL/AFP via Getty Images)

UPDATE 00:30

Biroul primului ministru israelian a respins amenințarea lui Benny Gantz de a părăsi guvernul, spunând că ultimatumul pe care l-a propus pentru planul de război împotriva Hamas ar dăuna Israelului.

„Condițiile puse de Benny Gantz sunt cuvinte stricate al căror sens este clar: sfârșitul războiului și o înfrângere pentru Israel, abandonarea majorității ostaticilor, lăsarea intactă a Hamasului și înființarea unui stat palestinian”, a declarat biroul.


Biroul l-a întrebat, de asemenea, pe Gantz dacă este hotărât să elimine batalioanele Hamas, să se opună introducerii Autorității Palestiniene în Gaza și să se opună înființării unui stat palestinian – spunând că prim-ministrul Benjamin Netanyahu este dedicat tuturor celor trei.

„Prim-ministrul Netanyahu consideră că guvernul de urgență este important pentru atingerea tuturor obiectivelor războiului, inclusiv întoarcerea tuturor ostaticilor și se așteaptă ca Gantz să-și clarifice pozițiile în fața publicului cu privire la aceste probleme”, potrivit declarației.

Știrea inițială

Ministrul Benny Gantz i-a dat premierului Benjamin Netanyahu un ultimatum să vină până pe 8 iunie cu un program de război mai clar, altfel se va retrage din guvern.

Gantz a enumerat șase obiective pe care Netanyahu trebuie să le adopte, dacă nu vrea să se confrunte cu retragerea sa din guvern:

„Dacă alegeți să conduceți națiunea către abis, ne vom retrage din guvern, ne vom adresa poporului și vom forma un guvern care poate aduce o victorie reală” a declarat Gantz.

Comentând asupra guvernului de unitate, el a spus: „Nu am pretins dominație. Nu am cerut funcții. Tot ce am vrut a fost să servim țara noastră și poporul nostru. Timp de multe luni, unitatea a fost într-adevăr reală și semnificativă. A prevenit greșeli grave, a condus la realizări remarcabile și a întors acasă peste o sută de ostatici. Împreună, am înfruntat dificultățile campaniei, am protejat națiunea cu un spirit bun și puternic – și le-am oferit luptătorilor de pe front sentimentul că sunt susținuți de un destin comun.

Dar în ultima vreme, ceva a mers greșit. Deciziile esențiale nu au fost luate” a continuat Gantz.

„O mică minoritate a preluat comanda navei de stat israeliene și o îndreaptă către stânci. Am venit aici astăzi să spun adevărul. Și adevărul este dur: în timp ce soldații israelieni arată o bravură supremă pe front, unii dintre cei care i-au trimis în luptă se comportă cu lașitate și iresponsabilitate”.

Exit mobile version