• Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina, incluzând prima livrare a unei bombe ghidate de precizie numită Joint Standoff Weapon.
  • Pachetul de ajutor include sisteme de apărare aeriană, sisteme aeriene fără pilot, muniții aer-sol, o baterie suplimentară Patriot și extinderea instruirii piloților ucraineni pentru avioanele F-16.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis Statelor Unite să folosească noul pachet de ajutor militar eficient și transparent.

Președintele SUA Joe Biden a anunțat joi un nou pachet de ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta Kievul să respingă atacurile rusești, scrie Reuters.

Acest anunț major vine în timpul vizitei lui Zelenski în SUA, în cadrul căreia președintele ucrainean le prezintă liderilor americani „Planul de Victorie al Ucrainei”

Ajutorul SUA proaspăt anunțat include prima livrare a unei bombe ghidate de precizie numită „Joint Standoff Weapon”, cu o rază de acțiune de până la 130 km. Această rachetă cu rază medie de acțiune oferă Ucrainei o îmbunătățire majoră a armelor pe care le folosește pentru a lovi forțele ruse, permițând ucrainenilor să facă acest lucru de la distanțe mai sigure.

Recomandări

NU NE MAI FACEM BINE
DEPENDENȚI DE SCROLL
ROMÂNIA BĂTRÂNĂ
VIITORUL SE VEDE-N CEAȚĂ
FĂRĂ LEGI CU DEDICAȚIE
SUA CER ARMISTIȚIU

Detalii despre noul pachet de ajutor militar:

  • 5,5 miliarde de dolari vor fi alocați înainte de sfârșitul anului fiscal SUA de luni
  • 2,4 miliarde de dolari vor fi alocați prin Inițiativa de Asistență pentru Securitatea Ucrainei
  • Ajutorul include sisteme de apărare aeriană, sisteme aeriene fără pilot și muniții aer-sol
  • Departamentul Apărării va furniza o baterie suplimentară PATRIOT și mai multe rachete PATRIOT
  • Extinderea instruirii piloților ucraineni pentru avioanele F-16

Zelenski i-a mulțumit lui Biden și Congresului SUA pentru noul pachet de ajutor militar, afirmând că Ucraina îl va folosi „în cel mai eficient și transparent mod posibil”.

Vizita lui Zelenski la Capitoliu a fost mai discretă decât călătoriile anterioare. Unii lideri republicani, inclusiv Donald Trump, au criticat guvernul ucrainean.

Sprijinul pentru Ucraina a primit în mare parte susținere bipartizană în SUA, însă Comitetul de Supraveghere al Camerei Reprezentanților, condus de republicani, a deschis o investigație privind călătoria lui Zelenski la o fabrică de muniții din Pennsylvania.

Citește și