• În cadrul summitului NATO de marți, la care vor participa lideri din 32 de state membre, parteneri și UE, Biden a promis că vor fi anunțate „noi măsuri de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei”.
  •  Atacurile rusești au avut loc în timp ce Rusia a negat că a vizat spitalul din Kiev, afirmând că acesta a fost lovit de fragmente ale unei rachete ucrainene de apărare aeriană.
  • Noul Prim-ministru britanic Sir Keir Starmer a condamnat atacul ca fiind „cea mai depravată acțiune”.

Președintele american Joe Biden a condamnat valul de rachete rusești care au ucis cel puțin 41 de persoane în Ucraina, calificându-le drept „o reamintire oribilă a brutalității Rusiei”, în timp ce a promis să consolideze apărarea aeriană a Kievului, scrie BBC.

Cel puțin 166 de persoane au fost rănite în întreaga țară, inclusiv unele la un spital de copii din capitala Kiev luni. Acest lucru se întâmplă în timp ce Biden se pregătește să găzduiască marți un summit NATO la Washington. Președintele SUA a declarat că, în cadrul reuniunii, vor fi anunțate noi măsuri de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei.

Liderii celor 32 de state membre ale NATO, țările partenere ale acestora și UE se reunesc pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a blocului. Biden a declarat că îi va ura bun venit Președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski și altor lideri NATO. Summitul se va concentra pe apărare și descurajare în contextul invaziei rusești din Ucraina.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Vom anunța noi măsuri de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei pentru a ajuta la protejarea orașelor și a civililor de atacurile rusești”, a declarat Biden.

Consiliul de Securitate al ONU se reunește, de asemenea, marți, la cererea Ucrainei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a alăturat oficialilor occidentali în condamnarea atacului cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat 9 iulie zi de doliu în urma atacurilor mortale asupra capitalei.

Două persoane au murit când o rachetă a distrus o parte din Spitalul de Copii Ohmatdyt – cea mai mare instituție de pediatrie din Ucraina – iar căutarea supraviețuitorilor sub dărâmături a continuat până în primele ore ale zilei de marți.

Președintele Zelenski a îndemnat de luni de zile aliații occidentali să intensifice livrările de apărare antiaeriană, pe fondul intensificării atacurilor rusești. Oficialii ONU au declarat că luna mai a fost cea mai mortală lună din punct de vedere al victimelor civile din ultimii aproape un an.

Între timp, oficialii ruși au declarat că un incendiu a izbucnit la o substație electrică din regiunea Rostov, la granița cu Ucraina, în urma atacurilor cu drone din timpul nopții. Guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov, a declarat că patru persoane au fost ucise și 20 rănite în atacurile Ucrainei din ultima zi.

Luni, Rusia a negat că a vizat spitalul din Kiev, afirmând că acesta a fost lovit de fragmente ale unei rachete ucrainene de apărare aeriană, în timp ce Ucraina a declarat că a găsit resturi ale unei rachete de croazieră rusești.

Noul Prim-ministru al Regatului Unit, Sir Keir Starmer, a condamnat atacul, numindu-l „cea mai depravată acțiune”.

Marea Britanie a fost unul dintre principalii aliați occidentali ai Ucrainei, iar Sir Keir a promis că noua sa administrație va menține sprijinul pentru Kiev. El urmează să se întâlnească miercuri cu Președintele Biden la Casa Albă.

Citește și