Declarația lui Biden după condamnarea lui Evan Gershkovich: „A fost reținut pentru că e jurnalist și american”

După ce Rusia l-a condamnat pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, Biden spune că Gershkovich e nevinovat și a fost reținut pe nedrept. Președintele SUA spune că guvernul său face eforturi pentru a-l elibera. „A fost vizat de guvernul rus pentru că este jurnalist și american”, a spus Biden într-un comunicat de la Casa Albă.

Un tribunal rus l-a condamnat pe Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, acuzații pe care atât el, cât și angajatorul său, The Wall Street Journal, le-au negat vehement ca fiind nefondate.

Verdictul a fost pronunțat în urma unui proces rapid care a avut loc cu ușile închise, acuzarea solicitând inițial o pedeapsă de 18 ani. Gershkovich este deținut din 29 martie 2023, după ce a fost arestat în timp ce pregătea un reportaj în Ekaterinburg, Rusia. Este primul jurnalist american acuzat de spionaj în Rusia după Războiul Rece.

Declarația lui Biden după condamnarea lui Evan Gershkovich

„Astăzi, Evan Gershkovich a primit o pedeapsă de 16 ani într-o închisoare rusă, în ciuda faptului că e nevinovat. A fost vizat de guvernul rus pentru că este jurnalist și american. Facem eforturi pentru eliberarea lui Evan.

După cum am mai spus și după cum a concluzionat și ONU, nu există nicio îndoială că Rusia îl reține pe nedrept pe Evan. Jurnalismul nu este o crimă. Vom continua să susținem libertatea presei în Rusia și în întreaga lume și vom fi împotriva tuturor celor care încearcă să atace presa sau jurnaliştii. Încă din prima zi a mandatului meu, prioritatea mea a fost eliberarea lui Evan, Paul Whelan și a tuturor americanilor deținuți pe nedrept și ostatici în străinătate.”

Exit mobile version