• Planul raportat de Biden, dacă va fi anunțat, îi va oferi cel puțin o nouă temă de campanie în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie.
  • Președintele citează în mod repetat Curtea Supremă și hotărârile acesteia în timpul campaniei electorale.
  • Modificările ar fi dificil de adoptat într-un Congres divizat, iar Biden a rezistat mult timp apelurilor din partea partidului său de a reforma Curtea.

Joe Biden ia în considerare susținerea unei serii de reforme la Curtea Supremă a SUA, inclusiv încetarea numirilor pe viață, potrivit presei americane, scrie BBC.

Susținerea unor astfel de schimbări ar marca un reviriment major pentru Președintele democrat. Aceasta vine după ce Înalta Curte a luat o serie de decizii, inclusiv eliminarea dreptului federal la avort și o hotărâre care i-a acordat lui Donald Trump imunitate împotriva urmăririi penale pentru „acte oficiale” în calitate de președinte.

CBS News, partenerul BBC în SUA, a relatat că Biden examinează stabilirea unor limite de mandat pentru judecători, care în prezent sunt numiți pe viață, și consolidarea codului etic al Curții. Cu toate acestea, modificările ar fi dificil de adoptat într-un Congres divizat.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

În cadrul unei convorbiri telefonice din weekend, Biden le-a spus democraților din Congressional Progressive Caucus că lucrează cu experți cu privire la reforme și că acestea vor fi anunțate în curând, a declarat pentru CBS News o sursă familiarizată cu convorbirea.

Într-o postare, Trump a atacat ceea ce el a numit un „atac ilegal și neconstituțional la adresa noastră SACRĂ… Curtea Supremă”.

Biden a rezistat mult timp apelurilor din partea partidului său de a reforma Curtea. Unii democrați au susținut că era nevoie de o schimbare după ce predecesorul său Trump a numit trei judecători de dreapta pentru a forma o majoritate conservatoare de 6-3.

Biden a creat o comisie pentru a emite recomandări la începutul președinției sale. Sfaturile nu au fost niciodată luate în considerare. Democrații se vor confrunta cu o provocare uriașă pentru a obține orice reformă printr-un Senat divizat și o Cameră a Reprezentanților controlată de republicani.

Înalta Curte a respins, de asemenea, planul lui Biden de iertare a împrumuturilor studențești – care ar fi eliminat miliarde de datorii ale americanilor.

În ultima sa zi de avize, instanța a decis că Trump și alți Președinți au o imunitate largă (dar nu absolută) împotriva urmăririi penale pentru acțiunile lor în funcție. Unul dintre cele patru cazuri penale împotriva lui Trump a fost între timp clasat, iar sentința a fost amânată în cazul altuia.

Planul raportat de Biden, dacă va fi anunțat, îi va oferi cel puțin o nouă temă de campanie în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie.

Președintele citează în mod repetat Curtea Supremă și hotărârile acesteia în timpul campaniei electorale. El a făcut referire la Înalta Curte marți, în timpul unui interviu acordat BET, aducând în discuție hotărârea Curții din 2022, care a eliminat dreptul la avort prin răsturnarea cazului Roe v Wade.

Biden a menționat că Trump ar putea avea opțiunea de a numi încă un judecător sau doi dacă va câștiga. „Imaginați-vă dacă mai are două numiri”, a spus Biden.

Citește și