• Israelul și Hamas nu găsesc un punct comun de negociere a păcii.
  • Hamas este de acord doar cu încetarea totală a focului și retragerea armatei Israelului din Gaza.
  • Șeful Armatei Israeliene: Suntem gata de un război total cu Libanul.

Președintele american Joe Biden face presiuni asupra Israelului pentru a accepta acordul de încetare a focului prezentat vineri. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a sugerat că premierul israelian Benjamin Netanyahu prelungește războiul din Gaza din motive politice, o acuzație care evidențiază tensiunile aparente dintre cei doi lideri.

Într-un interviu acordat revistei TIME, publicat marți, președintele american a declarat că există „toate motivele pentru ca oamenii să tragă” concluzia că Netanyahu perpetuează conflictul pentru propriile sale scopuri politice. În același timp a venit și răspunsul Hamas la acordul de încetare a focului. Osama Hamdan, un purtător de cuvânt al organizației teroriste, a declarat că Hamas nu poate fi de acord cu un acord care nu asigură o poziție clară a Israelului privind încetarea permanentă a focului și retragerea completă din Gaza.

Biden, care face presiuni constante pentru încheierea războiului ce durează de aproape opt luni, a mai spus că este „incert” dacă forțele israeliene au comis crime de război în Fâșia Gaza.

Recomandări

200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
CONDAMNAREA LUI TRUMP SE AMÂNĂ
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
CÂT DE SAFE E MAREA NEAGRĂ?
134K ELEVI DAU BACUL LA MATEMATICĂ
APPLE ADUCE A.I. PE VISION PRO

Liderul de la Casa Albă a respins acuzațiile conform cărora Israelul folosește înfometarea civililor ca metodă de război, dar a spus: „Cred că s-au angajat în activități care sunt nepotrivite”.

Biden a mai spus că a avertizat Israelul să nu facă aceeași greșeală pe care a făcut-o SUA după atacurile din 11 septembrie 2001, care a dus la „războaie fără sfârșit”

Sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor susţin războiul, dar dau vina pe Netanyahu pentru eşecurile în materie de securitate atunci când atacatorii Hamas s-au infiltrat în comunităţile israeliene de lângă enclavă, la 7 octombrie, şi nu l-ar mai vota dacă ar avea loc alegeri.

Citește și