• Administrației Biden se străduiește să prevină contagiunea financiară în urma prăbușirii Silicon Valley Bank.
  • Departamentul Trezoreriei a derulat, duminică seară, măsuri de urgență care să garanteze depozitele clienților SVB.
  • Președintele Joe Biden intenționează să se adreseze luni americanilor cu privire la planul de urgență al administrației sale pentru a limita falimentul celor două bănci.

Lupta administrației Biden de a preveni contagiunea financiară în urma prăbușirii Silicon Valley Bank este atât o încercare de a proteja o economie rezistentă, dar încă vulnerabilă, cât și de a preveni consecințele politice grave.

Departamentul Trezoreriei și autoritățile federale de reglementare a spus că nu există niciun risc sistemic pentru sistemul bancar în ansamblul său care ar putea determina repetarea crizei din 2008. În contextul deschiderii piețelor asiatice, se iau măsuri pentru a preveni o criză a băncilor americane mici și regionale.

Duminică seară, aceștia au derulat măsuri de urgență care vor garanta depozitele clienților SVB. De asemenea, autoritățile de reglementare au închis Signature Bank, o altă instituție care amenința să se prăbușească, și s-au asigurat că clienții acesteia vor beneficia de o soluție similară. Contribuabilii americani nu vor finanța niciuna dintre aceste măsuri, au declarat oficialii.
Acțiunea rapidă ar putea tempera tensiunile de pe piețele financiare. Dar este prea devreme pentru a spune dacă guvernul va fi forțat să ia măsuri mai radicale pe fondul îngrijorărilor tot mai mari privind sănătatea sectorului financiar, informează CNN.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Caracterul brusc al crizei exacerbează anxietatea, deoarece SVB a dat faliment, aparent din senin, în 48 de ore. Asigurările Casei Albe și ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit cărora sistemul bancar în general este solid, stabilesc un nou test de credibilitate economică pentru o administrație marcată de modul în care a gestionat inflația ridicată.

Președintele Joe Biden intenționează să se adreseze luni americanilor cu privire la planul de urgență al administrației sale pentru a limita falimentul celor două bănci.

Biden promite să îi tragă la răspundere pe deplin” pe cei responsabili de falimentul Silicon Valley Bank.