• Biden spune că Israelul propune un nou acord de pace în 3 etape, conform căruia, dacă a doua etapă va fi finalizată, ar urma o „încetare permanentă a ostilităților”.
  • Biden: „După o diplomație intensivă, Israelul a oferit acum o nouă propunere. Un proces de încetare a focului de durată și eliberarea tuturor ostaticilor”.
  • Biden: Acordul va permite Israelului să se integreze în regiune și să ajungă la un acord istoric de normalizare cu Arabia Saudită.
  • Noua propunere a fost transmisă către Hamas prin intermediul Qatarului.
  • Biden îndeamnă Hamas să accepte acordul.

Președintele american Joe Biden afirmă, în timpul unui discurs despre războiul din Gaza, că Israelul a înaintat o nouă propunere de încetare a focului, care a fost transmisă Hamas prin intermediul Qatarului.

Biden: „După o diplomație intensivă, Israelul a oferit acum o nouă propunere. Un proces de încetare a focului de durată și eliberarea tuturor ostaticilor. Această propunere a fost dată de Qatar către Hamas.”

Recomandări

PUTIN ȘI KIM SEMNEAZĂ UN PACT
IOHANNIS PARTICIPĂ LA ȘEDINȚA CSAT
CIUCĂ ȘI CIOLACU NU DECID PREZIDENȚIALELE
GJASULA ÎNSCRIE ÎN MIN. 95
ZF: 75% DINTRE ȘCOLI ÎNVAȚĂ ÎN SCHIMBURI
4 ELEVI ROMÂNI IAU AURUL LA OLIMPIADA ASIATICĂ DE FIZICĂ

Președintele Joe Biden a declarat că propunerea are trei faze. Prima fază va dura șase săptămâni, și include chiar și o încetare completă a focului, o retragere a forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și o eliberare a persoanelor în vârstă, răniți și femei ostatice în schimbul eliberării prizonierilor Hamas.

Biden spune că Israelul a oferit o propunere, conform căreia, dacă a doua etapă va fi finalizată, ar urma o „încetare permanentă a ostilităților”. A treia fază discutată de Biden presupune începerea unei faze majore de reconstrucție pentru Gaza și toți ostaticii vor fi eliberați.

Biden: „Știu că sunt oameni în Israel, inclusiv la guvernare, care nu vor fi de acord cu acest plan și vor cere ca războiul să continue pe termen nelimitat. Ei vor să ocupe Gaza, să continue să lupte ani de zile, iar ostaticii nu sunt o prioritate pentru ei. Am îndemnat conducerea Israelului să stea în spatele acestui acord, în ciuda presiunii care vine.

Biden îndeamnă Hamas să accepte acordul: „Hamas trebuie să accepte acordul. De luni de zile, oamenii din întreaga lume au cerut o încetare a focului. Acum este timpul să vorbiți și să cereți ca Hamas să vină la masa negocierilor și să fie de acord cu acest acord și să pună capăt războiului pe care l-au început”.

Biden spune că acordul va permite Israelului să se integreze în regiune și să ajungă la un acord istoric de normalizare cu Arabia Saudită.

„Ca cineva care a avut un angajament de-a lungul vieții față de Israel, ca singurul președinte american care a plecat vreodată în Israel în timp de război, ca cineva care tocmai a trimis forțele americane să apere direct Israelul când a fost atacat de Iran, vă cer să faceți un pas înapoi, să vă gândiți ce se va întâmpla dacă pierdem acest moment”, a spus Biden. „Nu putem pierde acest moment”.

Cele trei faze ale acordului propus

  • O primă fază durează șase săptămâni și include o „încetare a focului deplină și completă”, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza; eliberarea unui număr de prizonieri, inclusiv femei, bătrâni și răniți, în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni. Ostaticii americani vor fi eliberați în acest stadiu. Rămășițele captivilor morți se vor întoarce la familiile lor. Civilii palestinieni se vor întoarce la casele lor din cartierele din Gaza, inclusiv din nord. Asistența umanitară va crește cu 600 de camioane care intră în Gaza în fiecare zi. Sute de mii de corturi vor fi distribuite de comunitatea internațională. Toate acestea și multe altele ar începe imediat.
  • O a doua fază include un schimb al tuturor ostaticilor vii rămași, inclusiv al soldaților bărbați, împreună cu o retragere completă a soldaților israelieni din Gaza.
  • A treia fază include începerea „unui plan major de reconstrucție pentru Gaza” și returnarea finală a oricăror rămășițe ale captivilor.

Citește și