• Președintele Joe Biden s-a întâlnit cu liderii Suediei și Finlandei, după ce națiunile nordice au decis să se alăture alianței NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
  • Cu câteva ore înainte de prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte, Biden s-a întâlnit cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson și cu președintele finlandez Sauli Niinistö la Casa Albă pentru a discuta despre aderarea lor la NATO.
  • Reprezentanții de la Casa Alba au numit evenimentul „istoric” și sunt convinși că cele două țări nordice se vor alătura NATO, în ciuda opoziției Turciei.

Președintele Joe Biden s-a întâlnit cu liderii Suediei și Finlandei, după ce națiunile nordice au decis să se alăture alianței NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Acesta este un eveniment istoric, un moment decisiv în securitatea europeană. Două națiuni cu o lungă tradiție de neutralitate se vor alătura celei mai puternice alianțe defensive din lume”, a declarat consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Părțile prezente au discutat și despre problemele pe care Turcia le-ar putea ridica. Turcia a exprimat deja întrebări cu privire la includerea Finlandei și Suediei în alianță, cerând Suediei să înceteze sprijinul pentru militanții kurzi pe care îi consideră parte dintr-un grup terorist și să ridice interdicțiile privind unele vânzări de arme către Turcia, potrivit Reuters.

Sullivan le-a spus reporterilor că oficialii americani sunt încrezători că preocupările Turciei pot fi abordate, iar Biden le-a spus reporterilor „cred că vom fi în regulă” în această problemă.

Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe orice nou intrat. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat într-un videoclip postat joi pe contul său de Twitter că Turcia le-a spus aliaților că va respinge aderarea Suediei și Finlandei.