• Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială chiar în acest weekend.
  • Nancy Pelosi și alți democrați de rang înalt i-au cerut lui Biden să se retragă.
  • Biden a declarat într-un interviu recent că se va retrage dacă medicii i-ar spune că este bolnav.

Mai mulți democrați de rang înalt au declarat pentru Axios că presiunea din partea liderilor Congresului și prietenilor apropiați ai lui Biden îl vor convinge să se retragă din cursa prezidențială, chiar în acest weekend.

Președintele în vârstă de 81 de ani, care acum are COVID și se autoizolează la locuința sa din Delaware, rămâne public în cursă – dar în privat, Biden se confruntă cu presiunea, cu sondajele nefavorabile și cu o dificultate tot mai mare de a-și continua campania, au spus Democrații pentru Axios.

Liderii de top din Partidul Democrat, prietenii săi și donatorii cheie cred că Biden nu mai poate să câștige și nu mai poate schimba opinia publicului despre vârsta și capacitatea sa mintală din prezent.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Democrații se așteaptă ca sondajele de după Convenția Națională Republicană, care are loc în perioada 15-18 iulie, să arate o „posibilă explozie” care i-ar putea doborî pe democrați în Congres.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer i-a spus lui Biden  sâmbătă – ziua tentativei de asasinat asupra lui Trump – că cel mai bine ar fi să renunțe, a raportat ABC News.

Democrații de la Capitoliu vor ca Biden să se retragă și își fac griji că-și vor pierde locurile dacă nu.

Fostul Președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi i-a spus lui Biden că ar putea distruge șansele democraților de a lua înapoi Camera. Pelosi a declarat pentru Axios că se teme de slăbirea donațiilor.

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, i-a transmis lui Biden un mesaj similar, doar că mai subtil.  

Fostul președinte Barack Obama le-a spus aliaților săi în ultimele zile că Președintele Biden trebuie să-și reconsidere candidatura, potrivit The Washington Post. Foștii colaboratori ai lui Obama îl critică public pe Biden. Bill și Hillary Clinton fac la fel ca Obama; la fel și foștii lor colaboratori.

Principalii colaboratori ai lui Biden, inclusiv cei care inițial l-au încurajat să continue campania după prestația dezastruoasă de la dezbaterea cu Trump din 27 iunie – acum 21 de zile – spun că acum anunțul lui Biden că nu mai candidează a rămas doar o chestiune de „când”, nu de „dacă”.

„Insiderii” democrați sperau să evite asta, pentru că îl iubesc și îl respectă pe Biden pentru realizările sale istorice.

Un oficial democrat a spus că Biden „nu va fi scos de pe scenă cu forța… Scopul este să fie lăsat să plece de bunăvoie”.

Însă Biden nu a prins „apropourile”, oricât de evidente au fost. Din acest motiv, „Biden practic îi forțează pe cei care îl plac și îl respectă să înceapă să-l facă de rușine”, a declarat un democrat foarte cunoscut, apropiat de Biroul Oval, pentru Axios.

Cu toate acestea, Biden nu poate fi forțat să plece. El are delegațiile, și nimeni nu le poate lua cu forța. Așa că Biden trebuie să o faca din proprie inițiativă și în termenii săi.

Cei mai apropiați prieteni ai săi cred că a dus o luptă bună, dar va ceda în fața realității.

Casa Alba a vorbit la Axios despre convorbirile lui Biden cu Schumer și Jeffries: „Președintele le-a spus ambilor lideri că este candidatul Partidului Democrat, că are de gând să câștige și că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu ei, pentru a-și îndeplini agenda primelor 100 de zile“.

Echipa de campanie Biden-Harris a spus pentru Axios: „Dacă faptele contează – și ar trebui să conteze – iată una: Președintele Biden este candidatul Partidului Democrat și va câștiga în noiembrie.”

Dar Biden face două lucruri noi și semnificative: Ascultă mai mult și întreabă despre perspectivele Vicepreședintei Harris împotriva lui Trump.

Totodată, Biden a declarat într-un interviu recent că s-ar retrage din cursa prezidențială dacă medicii ar descoperi că are probleme de sănătate.

Cel mai probabil scenariu este ca Biden să se retraga și să o susțină pe Harris – dar și să lase delegații să decidă dacă Partidul simte altfel. Scopul acestei mișcări ar fi să diminueze orice critică la adresa Partidului Democrat sau posibile acuzații că a fost „nedemocrat”.

Citește și