• Forțele israeliene l-au ucis astăzi pe Yahya Sinwar, liderul suprem al Hamas și arhitectul atacurilor din 7 octombrie 2023, într-o operațiune militară.
  • Katz descrie acțiunea ca o victorie împotriva extremismului islamic.
  • Joe Biden, Kamala Harris și Departamentul de Stat al SUA spun că uciderea lui Sinwar este o oportunitate de a opri războiul din Gaza.
  • Pentagonul: Uciderea lui Sinwar reprezintă o oportunitate de a ajunge la o încetare a focului și de a recupera oamenii răpiți.

Joe Biden și Kamala Harris laudă uciderea lui Yahya Sinwar, liderul suprem al Hamas și arhitectul atacurilor din 7 octombrie.

Mesajul lui Biden:

„În această dimineață devreme, autoritățile israeliene au informat echipa mea de securitate națională că o misiune pe care au condus-o în Gaza probabil l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar. Testele ADN au confirmat acum că Sinwar este mort. Aceasta este o zi bună pentru Israel, pentru Statele Unite și pentru lume.

În calitate de lider al grupării teroriste Hamas, Sinwar a fost responsabil pentru moartea a mii de israelieni, palestinieni, americani și cetățeni din peste 30 de țări. El a fost creierul masacrelor, violurilor și răpirilor din 7 octombrie. Din ordinul lui, teroriștii Hamas au invadat Israelul pentru a ucide și masacra civili, un supraviețuitor al Holocaustului, copii în fața părinților și părinții în fața copiilor lor, în mod intenționat și cu o sălbăticie nespusă.

Recomandări

HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
LIAM PAYNE A MURIT
SAGA DE LA UNIRII
ȘTII DE VREME?
CE VEZI LA MUZEUL EGIPTEAN?

Peste 1.200 de oameni au fost uciși în acea zi, cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust, inclusiv 46 de americani. Peste 250 au fost luați ostatici, iar 101 sunt încă dispăruți. Acest număr include șapte americani, dintre care patru se crede că sunt încă în viață și deținuți de teroriștii Hamas. Sinwar este cel mai responsabil pentru asta și pentru atât de mult din ceea ce a urmat.

La scurt timp după masacrele din 7 octombrie, am îndrumat personalului operațiunilor speciale și profesioniștilor noștri de informații să lucreze cot la cot cu omologii lor israelieni pentru a ajuta la localizarea și urmărirea lui Sinwar și alți lideri Hamas care se ascundeau în Gaza.

Cu ajutorul nostru de informații, IDF i-a urmărit necruțător pe liderii Hamas, scoțându-i din ascunzișurile lor și forțându-i să fugă. Rareori a existat o astfel de campanie militară, în care liderii Hamas trăiesc și se deplasează prin sute de kilometri de tuneluri, organizați în mai multe etaje sub pământ, hotărâți să se protejeze fără a avea grijă de civilii care suferă deasupra solului. Astăzi, însă, dovedește încă o dată că niciun terorist, nicăieri în lume, nu poate scăpa de justiție, indiferent de cât timp va dura.

Pentru prietenii mei israelieni, aceasta este, fără îndoială, o zi de uşurare şi reminiscenţă, asemănătoare cu scenele văzute în Statele Unite după ce preşedintele Obama a ordonat raidul pentru a-l ucide pe Osama Bin Laden în 2011.

Israelul a avut tot dreptul să elimine conducerea și structura militară a Hamas. Hamas nu mai este capabil să mai execute încă 7 octombrie.

Voi vorbi în curând cu prim-ministrul Netanyahu și cu alți lideri israelieni pentru a-i felicita, pentru a discuta calea pentru aducerea ostaticilor acasă la familiile lor și pentru a pune capăt odată pentru totdeauna acestui război, care a provocat atât de multe devastări oamenilor nevinovați.

Există acum oportunitatea pentru o „zi după” în Gaza fără Hamas la putere și pentru o reglementare politică care să ofere un viitor mai bun israelienilor și palestinienilor deopotrivă. Yahya Sinwar a fost un obstacol de netrecut în atingerea tuturor acestor obiective. Acel obstacol nu mai există. Dar mai rămâne multă muncă înaintea noastră”.

Mesajul Kamalei Harris:

„Sinwar avea mâinile pătate de sânge american. Acest moment ne oferă o oportunitate de a pune capăt în sfârșit războiului din Gaza și trebuie să se încheie astfel încât Israelul să fie în siguranță, cei răpiți să fie eliberați, suferința din Gaza să se termine și poporul palestinian să își poată exercita dreptul la demnitate. securitate, libertate și autodeterminare. Și a venit timpul ca „a doua zi” să înceapă fără Hamas la putere”.

Cum a fost ucis Sinwar?

Liderul Hamas a fost eliminat astăzi, în Gaza, în urma unui atac aerian. Fotografii cu uciderea lui Sinwar au apărut în presa israeliană, iar autoritățile au informat în acest sens și autoritățile americane.

Pentru a fi identificat, cadavrul lui Sinwar a fost transferat în Israel – autoritățile israeliene dețin ADN-ul său, de când Sinwar a fost încarcerat în Israel.

Citește și