• Biden: Putin nu se va opri în Ucraina. Rămânem alături de națiunile europene.
  • Biden: Franța este primul nostru prieten și rămâne cel mai bun prieten al nostru.
  • Macron: Împreună, vrem să evităm extinderea conflictului în Liban.

„În ceea ce privește războaiele de azi, avem o foaie de drum comună”, a declarat Emmanuel Macron în fața presei, în urmă cu câteva minute, la Elysée, alături de Președintele american Joe Biden care se află în prima sa vizită de stat în Franța.

Intervențiile în fața presei abia s-au încheiat. Ce ne spun cei doi Președinți?

Nu a fost o conferință de presă ci două declarații de presă foarte precise, care acoperă subiectele atinse în timpul celor două ore de discuții. Întrevederea a depășit cu mult timpul prevăzut, cu actualitatea fierbinte din ultimele ore.

Emmanuel Macron a subliniat că există o viziune comună a celor două țări asupra actualității internaționale, idee preluată și de către Joe Biden. „Putin nu se va opri în Ucraina, Europa este în pericol”, a adăugat Biden, confirmand că America rămâne alături de națiunile europene, așa cum s-a întâmplat și în al Doilea Război Mondial.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Nu fără importanță a fost una dintre observațiile Președintelui francez care i s-a adresat lui Biden spunând „voi, care sunteți prima putere mondială….” pentru că este recunoașterea unui lidership care la un moment dat părea contestat.

După ce a salutat eliberarea celor 4 ostatici israelieni în Gaza, Macron a spus că cere eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, dar și-a afirmat susținerea pentru planul de pace american.

Cei doi lideri au pregătit următoarea reuniune a G7, Macron a spus că un nou ajutor substanțial, 57 mld de dolari, va fi adoptat pentru Ucraina.

Biden a făcut și o proiecție istorică reamintind că 4 iulie, Ziua Independenței SUA, nu ar fi existat niciodată fără sprijinul Franței, ceea ce tinerele generații știu poate mai puțin.

Una peste alta, există o mare concordanță între cele două țări dar mai ales între cei doi Președinți, iar vizita lui Joe Biden în Franța, care durează nu mai puțin de 5 zile – cea mai lungă pe care a efectuat-o în străinătate de când a fost ales – este apreciată drept un mare succes.

Citește și