• Președintele american, Joe Biden, spune că a găsit un acord cu omologul francez privind utilizarea activelor rusești.
  • Aceste fonduri generează profituri de la 2,5 miliarde până la 3,5 miliarde de euro pe an.
  • Echipa de campanie a lui Joe Biden a publicat un videoclip în care trei veterani îl critică pe Trump.

Joe Biden și-a încheiat ieri vizita în Franța, o vizită care a durat 5 zile, cea mai lungă pe care a efectuat-o în străinătate și care a început cu ceremonia comemorării a 80 de ani de la debarcarea din Normandia și s-a încheiat cu o vizită de stat la Paris.

Ieri, Biden a depus o coroană de flori în cimitirul soldaților americani căzuți în Franța în Primul Razboi Mondial și a făcut un anunț surpriză.

Ce ne-a spus de data aceasta Președintele Joe Biden?

Președintele american a confirmat un zvon care circula deja, și anume că a ajuns la un acord cu omologul său francez Emmanuel Macron privind utilizarea activelor rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina. Subiectul va fi în centrul discuțiilor la următorul summit al G7, care se va reuni în perioada 13-15 iunie în Italia.

Recomandări

TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI
RONALDO, CEL MAI BUN PASATOR DIN CAMPIONATUL EUROPEAN
UNDE PETRECI DE RUSALII?
UCRAINA A DISTRUS O BAZĂ RUSEASCĂ

Țările G7 iau în considerare cum să folosească profiturile generate din activele rusești înghețate la scurt timp după invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022 pentru a oferi sprijin financiar Kievului.

Blocate în întreaga lume, majoritatea în Uniunea Europeană, aceste fonduri generează profituri de la 2,5 miliarde până la 3,5 miliarde de euro pe an, care, conform UE, nu sunt datorate contractual Rusiei și, prin urmare, reprezintă o excepție financiară.

Statele Unite fac eforturi pentru a înființa un fond pentru Ucraina, susținut de venituri din activele suverane rusești, dar proiectul ridică probleme juridice și diplomatice importante.

Biden a adus ieri un omagiu memoriei americanilor care au murit în luptă în timpul Primului Război Mondial, la cimitirul Bois Belleau din Champagne, în estul Frantei.

Situl are 2.289 de morminte, americani care au murit în vara anului 1918, în timpul unei bătălii crâncene care a durat mai bine de trei săptămâni la Bois Belleau, considerată un punct de cotitură în conflict. Aceste bătălii au dat naștere și reputației de vitejie a pușcașilor marini.

În 2018, Donald Trump, pe atunci Președinte, a decis să nu meargă la acest cimitir așa cum era planificat, oficial din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care împiedicau o călătorie cu elicopterul. Se temea, conform comentariilor raportate revistei The Atlantic, că ploaia îi vă deranja coafura. Și ar fi spus: „De ce să merg la acest cimitir? E plin de ratați.”

Întrebat duminică în timpul vizitei sale despre mesajul pe care intenționa să-l transmită alegătorilor, Joe Biden a eschivat: „Aveți altă întrebare?” Dar echipa de campanie a lui Joe Biden a publicat, de asemenea, săptămâna trecută un videoclip în care trei veterani îl critică pe republican.

Citește și