• Franța și SUA transmit unitate după comemorările debarcării din Normandia.
  • Macron îi mulțumește lui Biden pentru „claritate și loialitate”.
  • Cei doi lideri au discutat despre încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor.
  • Biden și Macron vor să sprijine în continuare Ucraina.

Franța și SUA își jură loialitate eternă. Vizita oficială a lui Joe Biden în Franța a fost o nouă demonstrație la scenă largă a prieteniei dintre SUA și țara condusă de Emmanuel Macron. Cei doi lideri au discutat despre Ucraina, despre Gaza și despre amenințarea rusă. Oficialii au marcat comemorarea Debarcării din Normandia și s-au bucurat de o cină de gală cu personalități celebre precum Salma Hayes, Pharrell Williams sau John McEnroe.

Care a fost scopul vizitei președintelui Biden în Franța

Scopul principal al vizitei a fost consolidarea alianței dintre SUA și Franța în fața provocărilor globale, subliniind sprijinul pentru Ucraina în fața invaziei rusești și sărbătorind aniversarea a 80 de ani de la Ziua-Z. Vizita a inclus ceremonii oficiale, întâlniri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și discuții pe teme comerciale și de securitate globală.
Seara, Macron a găzduit o cină de stat pentru Biden, la care au participat personalități precum Salma Hayek, Antony Blinken, John McEnroe și Pharrell Williams.

Ce a spus Macron despre relația cu Biden

Macron a lăudat „claritatea și loialitatea” lui Biden ca partener care „iubește și respectă europenii”, subliniind diferența față de Trump, care amenință să lase Europa neprotejată în fața Rusiei. Președintele Biden a descris Franța ca fiind „primul prieten” și „unul dintre cei mai buni prieteni” ai Americii, accentuând alianța istorică ce datează de la Războiul de Independență.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Biden a avertizat că dacă Putin câștigă în Ucraina, „nu se va opri” și „întreaga Europă va fi amenințată”. Macron a reiterat sprijinul pentru Ucraina, inclusiv trimiterea de instructori militari, în ciuda opoziției lui Le Pen.

Care sunt provocările pentru relația bilaterală dintre Franța și SUA

În afară de sprijinul pentru Ucraina, discuțiile au inclus practici comerciale, criticile lui Macron față de protecționismul american și subvențiile pentru tehnologia climatică.

De asemenea, liderii au discutat despre fondul de solidaritate de 50 miliarde de dolari pentru Ucraina și coordonarea eforturilor SUA-Europa pentru a face față provocărilor globale și pentru a întări relațiile transatlantice. Vizita lui Biden a fost o sărbătoare fastuoasă a prieteniei franco-americane, dar prezența invizibila a lui Trump a tulburat atmosfera.

Citește și