• Candidații prezumtivi ai Partidului Democrat și Republican vor urca pe scena dezbaterii din Atlanta, Georgia, joi seara, cu mai puțin de cinci luni înainte de votul din 5 noiembrie.
  • Joe Biden, actualul președinte democrat, și Trump, contracandidatul său republican, se vor confrunta pentru prima dată în ciclul electoral 2024.
  • Ultima lor dezbatere a avut loc la 22 octombrie 2020, ca parte a cursei prezidențiale din acel an.

Joe Biden și Donald Trump au făcut schimb de replici timp de luni de zile, dar în curând vor avea ocazia să se confrunte, în timp ce Statele Unite se pregătesc pentru prima dezbatere din cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024, scrie Al Jazeera.

Candidații prezumtivi ai Partidului Democrat și Republican vor urca pe scena dezbaterii din Atlanta, Georgia, joi seara, cu mai puțin de cinci luni înainte de votul din 5 noiembrie.

Sondajele de opinie arată că președintele Biden și fostul președinte Trump rămân blocați într-o cursă strânsă despre care experții spun că s-ar putea reduce la o mână de state-cheie.

Recomandări

LASCONI CANDIDEAZĂ LA PREZIDENȚIALE
LE PEN CONDUCE ÎN SONDAJE
NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
ELECTRIC CASTLE TE PROVOACĂ
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!

Cine ia parte la dezbatere?

Joe Biden, actualul președinte democrat, și Trump, contracandidatul său republican, se vor confrunta pentru prima dată în ciclul electoral 2024. Ultima lor dezbatere a avut loc la 22 octombrie 2020, ca parte a cursei prezidențiale din acel an.

Pentru a participa la dezbatere, candidații la președinție au trebuit să îndeplinească un set de criterii stabilite de rețeaua de știri americană CNN, care găzduiește evenimentul.

Printre acestea se numără prezența numelui lor pe buletinele de vot ale unui număr suficient de state pentru a atinge pragul Colegiului Electoral necesar pentru a câștiga președinția și obținerea unui sprijin de cel puțin 15 % în patru sondaje naționale separate efectuate pe alegători înregistrați și potențiali.

Unde are loc dezbaterea și la ce oră?

Dezbaterea începe la ora locală 21:00 (01:00 GMT) la studiourile CNN din Atlanta.

Cine găzduiește dezbaterea?

Dezbaterea va fi găzduită de prezentatorii CNN Jake Tapper și Dana Bash.

Care este formatul dezbaterii?

Dezbaterea va dura 90 de minute, cu două pauze publicitare, a declarat CNN. Biden și Trump au fost de acord să apară în spatele unor podiumuri – în loc să fie așezați – iar microfoanele lor vor fi în surdină, cu excepția cazului în care este rândul lor să vorbească.

Deși pe scenă nu vor fi permise recuzite sau notițe pre-scrise, candidații vor primi un stilou, un bloc de hârtie și o sticlă de apă”, a declarat rețeaua.

De asemenea, nu va exista public, a precizat CNN, pentru a se asigura că candidații pot maximiza timpul alocat dezbaterii”.

Cât de importante sunt dezbaterile televizate în alegerile prezidențiale din SUA?

Experții au afirmat că majoritatea alegătorilor știu deja cu cine intenționează să voteze în noiembrie, astfel încât nu este clar cât de mult va influența dezbaterea în favoarea vreunuia dintre candidați.

Cu toate acestea, un sondaj Pew Research Center din 2016 a arătat că 63% dintre alegători au declarat că dezbaterile prezidențiale au fost foarte sau destul de utile pentru a decide pentru ce candidat la Casa Albă să voteze.

Aceasta înseamnă că Biden și Trump vor încerca să folosească evenimentul pentru a face apel la un grup mic de alegători influențabili”, a explicat Alan Schroeder, profesor emerit de jurnalism la Universitatea Northeastern și autor al cărții Presidential Debates: Risky Business on the Campaign Trail.

Ce subiecte vor predomina?

Multe sondaje indică faptul că economia SUA rămâne principala preocupare a americanilor înainte de alegeri, iar candidații vor fi, fără îndoială, întrebați despre platformele lor economice.

Imigrația, siguranța publică și drepturile de reproducere vor fi, de asemenea, probabil subiecte de dezbatere, deoarece și acestea se află în topul preocupărilor alegătorilor.

Politica externă este, de asemenea, un subiect de interes în alegerile din acest an, iar candidații sunt așteptați să fie întrebați despre pozițiile lor față de războiul Israelului din Gaza, sprijinul continuu pentru Ucraina și concurența cu China.

În plus, starea instituțiilor democratice din SUA se află pe radarele alegătorilor și se preconizează că va fi abordată joi seara. Biden l-a acuzat pe Trump că este o amenințare la adresa democrației, după ce susținătorii fostului președinte au luat cu asalt Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021 pentru a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor din 2020.

Democratul ar putea încerca, de asemenea, să aducă în discuție cazurile juridice ale lui Trump. Republicanul a fost găsit vinovat luna trecută de falsificarea documentelor de afaceri într-un caz de șantaj din New York, devenind astfel primul fost președinte din istoria SUA condamnat pentru o infracțiune.

Dar presarea lui Trump cu privire la condamnarea sa și la problemele sale juridice – fostul președinte se confruntă cu alte trei acuzații penale – ar putea fi riscantă, potrivit lui Schroeder de la Universitatea Northeastern.

Încercați să reamintiți mereu publicului că acum este un infractor condamnat și că urmează alte procese, sau vi se pare exagerat? Ar fi ceva despre care publicul nu ar vrea să audă?” a întrebat Schroeder.

Citește și