• Biden și Xi Jingping se vor întâlni în această săptămână la San Franciso.
  • Xi Jinping a vrut mai întâi să ia cina cu liderii de afaceri americani. Casa Albă a spus nu.
  • Din ce au declarat oficialii americani pentru Wall Street Jounal, problema principală ar fi ca Biden să nu îl facă de râs pe Xi.

Știi deja că Biden și Xi Jingping se vor întâlni în această săptămână la San Franciso. Oficialii chinezi au întocmit și un plan al întâlnirii. Însă, de ce demersuri a fost nevoie ca această întâlnire să aibă loc?


Xi Jinping a vrut mai întâi să ia cina cu liderii de afaceri americani. Casa Albă a spus nu. Având o agendă lungă de puncte de discuție de trecut în revistă, Xi ar trebui să se întâlnească mai întâi cu Biden înainte de directorii executivi. Beijingul a dat înapoi și a reprogramat cina pentru după summit. Ei se vor pune la masa discuțiilor pentru a repara această rivalitate dintre SUA și China.

Totuși, pentru a ajunge la această întâlnire, ambele părți au recurs la manevre care par să aibă ca scop dezechilibrarea celeilalte părți. Xi, de exemplu, a refuzat timp de săptămâni întregi să-i răspundă la telefon lui Biden, care a declarat public că vrea să vorbească cu liderul chinez, dacă-ți aduci aminte, după ce SUA au doborât presupusul balon spion chinezesc, un gest care a șocat Beijingul. Micile respingeri și tacticile dure afișate înainte de summitul din această săptămână pun la încercare bunăvoința necesară pentru a rezolva problemele globale și alimentează neîncrederea în relația SUA-China.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Nu ne așteptăm ca întâlnirea să rezolve traiectoria de opoziție pe care se află Washingtonul și Beijingul, care se luptă până la urmă pentru a remodela ordinea globală. Atât Biden, cât și Xi sunt interesați să împiedice ca această rivalitate să degenereze într-un conflict. Xi, totodată, caută să câștige timp pentru a construi rezistența economică și militară a Chinei. Știm foarte bine, el vrea să învingă în cele din urmă în competiția marilor puteri mondiale. Din ce au declarat oficialii americani pentru Wall Street Jounal, problema principală ar fi ca Biden să nu îl facă de râs pe Xi.

Citește și