• În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a lovit nord-vestul Turciei.
  • Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că bilanțul ar putea crește dramatic.
  • O stare de urgență de trei luni a fost decretată în Turcia de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Peste 11.000 de persoane au murit în ambele țări în urma celor două cutremure uriașe de luni, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că bilanțul ar putea crește dramatic pe măsură ce salvatorii găsesc mai multe victime. Peste 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de dezastru.

O stare de urgență de trei luni a fost decretată în Turcia de președintele Recep Tayyip Erdogan în cele 10 provincii cele mai afectate de cutremur. Furia crește din ce în ce mai mult în legătură cu o taxă de cutremur percepută de guvernul turc în urmă cu mai bine de două decenii, în urma unui cutremur masiv.

Suma estimată la 88 de miliarde de lire ar fi trebuit să fie cheltuită pentru prevenirea dezastrelor și pentru dezvoltarea serviciilor de urgență. În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a lovit nord-vestul Turciei.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Guvernul britanic și-a majorat finanțarea pentru organizația de apărare civilă Căștile Albe, care operează în zonele controlate de rebeli din Siria, pentru a o ajuta să facă față consecințelor cutremurului.

Acesta oferă Căștilor Albe o sumă suplimentară de 800.000 de lire sterline – care se adaugă la cele 2,25 milioane de lire sterline pe care Marea Britanie le oferă anual.

Secretarul de stat pentru afaceri externe, James Cleverly, a declarat în fața parlamentarilor că Marea Britanie va oferi ajutor și în Siria prin intermediul International Medical Corps, Save the Children și al agențiilor ONU.

Trimiteți bani, nu lucruri pentru victime, spune un expert

Cu toții simțim că vrem să ajutăm, dar trebuie să evităm să-i copleșim pe cei afectați cu obiecte de care nu au nevoie, a declarat un expert în răspuns la dezastre.

Oamenii vor încerca să trimită cele mai nefolositoare obiecte la scenele de război”, a declarat profesorul Lucy Easthope pentru BBC World News.

Oamenii vor îngrămădi microbuze pline de pulovere vechi și, practic, lucrurile pe care le-au curățat din dormitorul lor din spate. Cel mai important și mai util lucru în acest moment sunt banii. Există organizații neguvernamentale, organizații de caritate și organizații guvernamentale care se mobilizează acum pentru a ajuta”, a spus ea.

Ceea ce au nevoie nu doar acum, ci și pentru anii următori, sunt banii. Nu încerc să fiu dificilă sau să suprim bunăvoința, dar nu pot impresiona suficient de mult oamenii și am scris mult pe Twitter despre acest lucru, cât de nefolositoare sunt obiectele donate pentru victime care nu sunt dorite.”