• O navă de spionaj rusă echipată cu antene extrem de sensibile și cupole radar (radomuri) navighează în fața coastelor germane.
  • Intensitatea războiului electronic rusesc în regiunea Mării Baltice a crescut de luni de zile.
  • Poliția federală are voie să ia măsuri numai atunci când intră pe teritoriul german sau danez.

După cum relatează „Kieler Nachrichten”, nava rusă de recunoaștere „Wassili Tatischchev” s-a poziționat pe ruta Kiel-Marea Baltică între Fehmarn și farul Kiel, relatează BILD.


Nava de interceptare staționată la Kaliningrad a urmat unitățile din exercițiul NATO „Baltic Operations” (pe scurt BALTOPS), exercițiu multinațional care se desfășoară anual în Marea Baltică din 1971, potrivit ziarului. Nava este situată în afara apelor teritoriale germane și daneze.

Însoțită de o barcă de patrulare a marinei daneze și de nava operațională „Neustadt” a Poliției Federale, nava de interceptare a navigat miercuri pe lângă Rügen și Rostock spre Kiel.

De acolo, nava rusă desfășoară operațiuni de spionaj, interceptand traficul de comunicații militare – și eventual și civile – din regiune.

Poliția federală are voie să ia măsuri numai atunci când intră pe teritoriul german sau danez.

„Până acum nu au fost identificate încălcări ale reglementărilor de transport maritim”, a declarat un purtător de cuvânt al Direcției Federale de Poliție Bad Bramstedt, întrebat de „Kieler Nachrichten”.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

Marina germană este și ea la fața locului: trei nave de recunoaștere „Alster”, „Oste” și „Oker” au sediul la Escadrila 1 de submarine din Eckernförde.

Nu se cunosc exact ce operațiuni le efectuează nava de spionaj rusă. Ceea ce este clar, însă, este că Rusia are tehnici de localizare a semnalelor telefoanelor mobile și chiar de a asculta traficul telefonic necriptat. Această tehnică este utilizată în mod regulat în estul Ucrainei.

Potrivit Kieler Nachrichten, „Wassili Tatischchev” este o navă de recunoaștere din clasa rusă „Vishnya” (Proiectul 864), care a fost construită în Polonia între 1985 și 1988. Cele șapte unități au fiecare 94 de metri lungime și deplasează în jur de 3.100 de tone. „Vasily Tatishchev” a fost pus în funcțiune în 1988 și este una dintre cele două nave de acest tip din Marea Baltică.

Interferența GPS în Marea Baltică

Intensitatea războiului electronic rusesc în regiunea Mării Baltice a crescut de luni de zile. Recent, traficul de transport maritim din Mecklenburg-Pomerania de Vest a fost ușor afectat, deoarece navigația prin satelit , vitală, a fost afectată din cauza activității de bruiaj.

Pierderea sau afișarea incorectă a semnalelor GPS poate duce la coliziuni în transport maritim, pierderea orientării în trafic și chiar prăbușiri de aeronave.

Autoritățile suspectează așa-numita „blocare GPS”, adică încercări direcționate de a perturba intenționat semnalele transmise de satelitul de navigație în vecinătatea receptorului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Apărării a declarat pentru NDR: „Întreruperile în curs sunt cel mai probabil de origine rusă și se bazează pe perturbări ale spectrului electromagnetic, inclusiv cele din regiunea Kaliningrad”.