• Dacă nu pierde războiul împotriva Ucrainei, foamea lui Putin de putere nu va face decât să crească.
  • Fereastra sa de oportunitate se situează între alegerile americane și investirea noului președinte.
  • Europenii nu reușesc să treacă în economie de război.

Teama de un atac rusesc este din ce în ce mai mare în NATO. Un serviciu secret european aduce acum în discuție un scenariu dramatic, consemnează BILD.


Weekend-ul trecut, ministrul german Apărării Boris Pistorius (63 de ani, SPD) a avertizat în WELT: „Avem aproximativ cinci până la opt ani la dispoziție și trebuie să ajungem din urmă Rusia – atât cu forțele armate, cât și cu industria și cu (acceptarea) în societate”.

Prin urmare, Pistorius se așteaptă la un posibil atac rusesc asupra NATO în mai puțin de un deceniu.
Alții văd pericolul într-un viitor și mai apropiat. Cu toate acestea, chiar și în cadrul NATO evaluările variază.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?

Întrebarea centrală este: cât de repede își va reveni Rusia după pierderile catastrofale din Ucraina ?

Jacek Siewiera (39 de ani), șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, a declarat la începutul lunii decembrie: „Țările NATO de pe flancul estic ar trebui să aleagă un interval de timp de trei ani pentru a se pregăti pentru o confruntare. În acest timp, pe flancul estic trebuie creat un potențial care să reprezinte o descurajare clară a agresiunii”.


Aceasta înseamnă: Polonia crede că Rusia va deveni din nou capabilă de război de aproximativ două ori mai repede decât își asumă ministrul apărării german.

Serviciu Secret: Atac încă din iarna viitoare?

Un serviciu secret european ajunge la o evaluare și mai dramatică: Rusia ar putea încerca să atace din nou Europa în iarna viitoare, 2024/25.


O persoană familiarizată cu dosarul a declarat pentru BILD că Rusia ar putea lovi exact în momentul în care SUA ar putea fi „fără lider” și, prin urmare, nu ar putea veni în ajutorul statelor europene decât cu întârziere.

Mai exact, aceasta înseamnă: Între o posibilă pierdere a alegerilor de către Joe Biden la începutul lunii noiembrie 2024 și investirea în funcție a potențialului său succesor în ianuarie 2025.


Potrivit oficialului de informații, rușii speră că fostul președinte Donald Trump să recupereze Casa Albă. Sub el, oficialul serviciului secret a spus că „se poate întâmpla orice”.

Trump a vorbit recent împotriva ajutorului suplimentar pentru Ucraina. Înainte și în timpul mandatului său, a fost considerat apropiat de Putin. De asemenea, se spune că Kremlinul a încercat să influențeze alegerile din SUA în favoarea lui Trump.

Lituania: Momentul unui atac rusesc „nu contează”

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas (60 de ani), care s-a întâlnit cu Boris Pistorius cu ocazia staționării soldaților germani în Lituania, a rezumat luni, în capitala Lituaniei, Vilnius: „Armata Rusiei este în prezent blocată în Ucraina. Odată ce ar câștiga acolo, s-ar putea concentra pe Europa”.


În schimb, aceasta înseamnă: Dacă asigurăm o înfrângere militară a Rusiei în Ucraina, riscul unui atac asupra NATO va scădea semnificativ!


De asemenea, „nu contează ce fereastră de timp crezi că este realistă”, a continuat Anušauskas. „Trei, opt sau zece ani.” Este important „să ne pregătim imediat pentru un atac rusesc”.

Ministrul Apărării Boris Pistorius (63 de ani, SPD, r.) și omologul său lituanian Arvydas Anušauskas (60) au semnat un acord privind staționarea permanentă a Brigăzii lituaniene a Bundeswehr la Vilnius (Lituania) pe 18 decembrie.


De aceea, brigada de luptă a Germaniei nu poate fi relocată în Lituania și, prin urmare, pe flancul estic al NATO suficient de curând. Lituania se află direct la granița cu Belarus, aliatul Rusiei.


Brigada de luptă din Lituania promisă de Pistorius este așadar un avertisment clar pentru dictatorul de la Kremlin: nici măcar să nu încercați!- scrie BILD.

Franța: Europa nu a înțeles că trebuie să intre în economie de război

Informația publicată de BILD a fost discutată la LCI de către specialiști în geopolitică și Apărare. Europa nu vă putea ține ritmul înarmărilor pe care ni-l impune Rusia decât dacă înțelege că trebuie să intre în economie de război. Or, în ciuda avertismentelor pe care le primim de la evoluția situației pe frontul ucrainian, opinia publică europeană și oamenii politici nu par pregătiți să facă sacrificii în acest sens. Și asta cu atât mai mult cu cât anul viitor urmează alegeri europene și naționale în mai multe state membre ale NATO și UE, pe care nimeni nu e pregătit să le riște.

Apelurile militarilor, care spun că o armata europeana nu ar fi făcut fața nici măcar o luna nivelului intens al luptelor de pe frontul ucrainian – nici din punctul de vedere al anduranței nici, mai ales, al dotărilor cu muniție – rămân deocamdată fără răspuns.

Citește și