• Rusia dezvoltă drone mortale controlate prin cabluri de fibră optică, o tehnologie nouă și avansată.
  • Un videoclip recent arată o dronă rusă apropiindu-se de un vehicul blindat ucrainean „Bushmaster” înainte de impact.
  • Utilizarea cablurilor de fibră optică poate crește precizia dronelor de la 20% la 95%.

Unitățile armatei ruse din Kursk au publicat un videoclip șocant în care se vede o dronă letală apropiindu-se, la o înălțime extrem de joasă, de un vehicul blindat ucrainean de tip „Bushmaster”, până la momentul impactului. După impact, nu doar „Bushmasterul”, ci și alte două vehicule ucrainene sunt cuprinse de flăcări pe drum, în timp ce drona rusească zboară liniștită pe lângă coloana distrusă, scrie BILD.

Cu adevărat îngrijorătoare este calitatea excepțională a imaginilor, fără zgomotele și bruiajele obișnuite ale unei camere de dronă, semn că drona este controlată printr-un cablu de fibră optică, o tehnologie nouă încă în faza de testare.

Cablurile de fibră optică, o armă mortală

Un expert canadian în drone a analizat videoclipul și a concluzionat că „afirmația rușilor că folosesc cabluri de fibră optică pentru a controla și înregistra video de la drone este susținută de calitatea excepțională a imaginilor, care alunecă lin pe sol înainte de a lovi vehiculul ucrainean”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Cablurile de fibră optică oferă mai multe avantaje dronelor:

  • Sunt extrem de rezistente la interferențe și blocaje din partea inamicului
  • Permit un control precis al dronei până în ultima secundă
  • Pot transmite video de înaltă calitate înapoi la pilot în timp real

O creștere dramatică a preciziei

Expertul canadian a explicat că „utilizarea cablurilor de fibră optică face dronele FPV mai mortale ca niciodată, crescându-le precizia de la 20% la 95%”. Cablurile, care pot avea până la 10 km lungime, permit pilotului să controleze drona și să primească imagini video în timp real.

Deși numărul dronelor controlate prin fibră optică folosite de ruși este încă limitat, apariția lor în conflictul din Ucraina din august 2024 demonstrează progresele tehnologice ale Rusiei în domeniul dronelor – o amenințare serioasă pentru forțele ucrainene, care vor trebui să găsească soluții pentru a contracara noua tactică rusă.

Citește și