• BioNTech a reușit să dezvolte un vaccin ARNm testat pe „modele complexe de scleroză multiplă la șoareci”.
  • Este prima aplicație a tehnologiei sale ARNm pentru a obține imunomodularea specifică de antigeni în cazul bolilor autoimune.

BioNTech, compania germană de biotehnologie care s-a asociat cu Pfizer pentru a dezvolta primul vaccin COVID-19 aprobat în SUA, a relatat în revista Science că un nou vaccin care utilizează aceeași tehnică de ARNm s-a dovedit eficient în tratarea sau oprirea sclerozei multiple la șoarecii de laborator, potrivit Yahoo! News.

Scleroza multiplă (SM) este cauzată nu de un virus, ci de sistemul imunitar care funcționează defectuos și atacă acoperirea protectoare a celulelor nervoase din creier și măduva spinării, perturbând semnalele dintre aceste celule și țintele lor din corp, provocând probleme neurologice, senzoriale și motorii.

Serul ar putea fi folosit în viitorul apropiat

BioNTech a spus că a codificat cu succes autoantigenele specifice SM care, atunci când sunt livrate prin vaccinul său experimental, au oprit simptomele bolii la șoarecii crescuți cu o afecțiune care reflectă scleroza multiplă la om și a prevenit deteriorarea ulterioară a șoarecilor cu semne timpurii ale maladiei. Tratamentele existente pentru această boală „funcționează prin suprimarea sistemică a sistemului imunitar”, a scris Angus Liu în Fierce Biotech.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acest lucru poate controla maladia, dar lasă și pacienții vulnerabili la infecții. Vaccinul BioNTech nu a compromis funcția imună normală. Cercetătorii au declarat că descoperirile lor sugerează că vaccinurile cu ARNm, care pot fi dezvoltate rapid, ar putea fi folosite în curând pentru tratarea „antigenelor cauzatoare de boli ale pacienților individuali”.

ARNm, folosit pentru a produce proteina S (Spike)

În cazul vaccinului împotriva coronavirusului, această proteină imită vârful proeminent al virusului, determinând sistemul imunitar să înceapă producerea unor anticorpi. Dacă o persoană contractează ulterior coronavirusul, sistemul imunitar creează rapid din nou anticorpi și combate infecția înainte ca aceasta să poată apuca sau răspândi.

Studiile clinice efectuate pe șoareci au arătat că tehnologia a vindecat afecțiunea, a oprit progresia bolii și a restabilit unele abilități motorii care au fost deja pierdute.

BioNTech şi Pfizer au folosit ARNm pentru a produce proteina S (Spike) a coronavirusului SARS-CoV-2, „cheia” folosită de noul virus pentru a pătrunde în celulă.

„Vaccinul a putut preveni boala simptomatică, iar la şoarecii aflaţi într-o etapă timpurie a bolii s-a redus progresia maladiei şi s-au restabilit funcţiile motorii”, a precizat compania germană, în urma studiului efectuat pe șoareci.

Bolile autoimune precum scleroza multiplă (SM) sunt afecţiuni în care sistemul imunitar încetează să mai funcţioneze corect şi atacă ţesuturi sau celule sănătoase din corp; inflamaţia SM distruge învelişul protector al mielinei care acoperă fibrele nervoase.