• Blinken își încheie vineri turneul în Orientul Mijlociu.
  • SUA cer Israelului să nu declanșeze un război regional în atacul asupra Iranului.
  • Casa Albă lucrează la un nou acord pe Gaza.

Plecarea șefului diplomației americane, Antony Blinken din Israel a fost amânată astăzi după ce un atac al Hezbollah a închis temporar aeroportul Ben Gurion. În numele Casei Albe – Blinken a transmis Israelului mesajul lui Joe Biden și al Pentagonului. Ce să facă cu Gaza, ce să facă în Liban și cum să rezolve situația cu Iranul. Numai că – din nou – israelienii par a nu fi de acord cu ce spune Casa Albă.

Așa se face că – deși nu plecase Blinken din Israel, Ministrul Apărării Gallant a ieșit într-o declarație de presă și a spus că toate lumea va vedea în perioada următoare cum Israelul va ataca aerian Iranul. Și toți se vor lămuri și liniști.

Ce i-a cerut Biden lui Netanyahu prin Blinken?

Există o tensiune destul de coplicată între Israel și Casa Albă zilele acestea. Casa Albă se pregătește de alegeri iar Israelul complică situația pentru că Netanyahu vrea neapărat să atace Iranul. Presa din Israel a postat câteva mesaje pe care Blinken, în numele Casei Albe, le-a transmis în discuțiile pe care le-a avut cu armata și cu Cabinetul Israelului. Blinken cere să se desfășoare forțe internaționale pe axa Philadelphi. Blinken a mai propus un nou acord temporar de încetare al focului, mult mai limitat, în schimbul eliberării a 10 ostatici. Mesajul SUA către Netanyahu este să oprească controlul pe Gaza și să ajungă la un acord cu Hamas. Din cei 10 ostatici care ar urma să fie eliberați, 7 ar fi cetățeni ai SUA.

Recomandări

CE CITEȘTI AZI?
RO E 1 LA DEFICIT
ȘTII DE VREME?
GEN Z ARE GRIJĂ LA ALIMENTAȚIE
HARRIS VS. TRUMP
A.I. FACE CONFUZII

Ceea ce i-a enervat pe israelieni a fost faptul că aceste informații au fost date de Blinken chiar în întâlnirea lui cu familile ostaticilor.

La BRICS se discută situația actuală dintre Iran și Israel și există informații conform cărora Rusia ar putea ajuta Iranul în acest viitor conflict cu Israelul, inclusiv printr-o avertizare timpurie. Declarația oficială a BRICS menționează o dorință de încetare a focului. În acest moment, frica cea mai mare este că Rusia se va implica în acest conflict și nu singură, ci cu ajutorul Chinei.

Citește și