• Livrarea de rachete iraniene către Rusia a schimbat dezbaterea occidentală privind permisiunea Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.
  • SUA și Marea Britanie nu au dat încă Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, de teama escaladării conflictului.
  • SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au impus noi sancțiuni Iranului pentru furnizarea de rachete balistice Rusiei destinate utilizării în Ucraina.
  • Liderii ucraineni solicită rachete cu rază lungă de acțiune pentru a viza bazele aeriene rusești de unde sunt lansate atacuri asupra Ucrainei.

Livrarea de rachete iraniene către Rusia a schimbat dezbaterea occidentală privind permisiunea Ucrainei de a utiliza rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident în interiorul Rusiei, a declarat ministrul britanic de Externe David Lammy pentru BBC, în timpul unei vizite la Kiev.

Lammy a călătorit în capitala ucraineană alături de secretarul de stat american Antony Blinken, după discuții purtate la Londra.

Aceștia s-au întâlnit cu președintele Volodimi Zelenski, care a solicitat în mod repetat aliaților să relaxeze limitările privind utilizarea armelor furnizate de Occident.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT

SUA și Marea Britanie nu au dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei, de teama escaladării conflictului.

Președintele american Joe Biden a declarat că Administrația sa ia în considerare ridicarea restricțiilor, dar nicio decizie nu a fost încă făcută publică.

Miercuri, Zelenski a afirmat că victoria Kievului în războiul cu Rusia „depinde în mare măsură de sprijinul Statelor Unite”.

Lammy a declarat că furnizarea de rachete balistice Rusiei de către Iran „schimbă în mod clar dezbaterea”, deoarece acestea ar permite forțelor Moscovei „să aibă o penetrare mai profundă în Ucraina”.

„Acest lucru este foarte periculos. Pe măsură ce vedem că rușii colaborează cu partenerii lor și asistăm la acest transfer de rachete balistice de la Iran la Rusia, este important să facem mai mult pentru a sprijini Ucraina să câștige„, a spus Lammy.

Lammy a declarat că Marea Britanie va oferi 600 de milioane de lire sterline (780 de milioane de dolari) Ucrainei pentru a sprijini „nevoile umanitare, energetice și de stabilizare” ale țării.

Blinken a declarat că el și Lammy vor „vorbi direct cu conducerea ucraineană” despre „obiectivele Ucrainei și ce poate face Occidentul pentru a sprijini aceste nevoi”.

SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au impus noi sancțiuni Iranului pentru furnizarea de rachete balistice Rusiei, menite să fie folosite în Ucraina. Guvernul britanic a convocat cel mai înalt diplomat iranian în legătură cu aceste acuzații.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal i-a mulțumit lui Lammy pentru sprijinul militar acordat de Marea Britanie Ucrainei pe parcursul războiului, dar a adăugat: „Sperăm că vom putea folosi arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi pe teritoriul inamicului nostru și sperăm să ne ajutați și să ne sprijiniți în această chestiune”.

Cerința va fi supusă unei analize suplimentare vineri, când prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer se va întâlni cu Biden la Casa Albă.

Întrebat de reporteri marți dacă SUA vor ridica restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina, Președintele Biden a spus că Administrația sa „lucrează la asta acum”.

La începutul acestui an, SUA au relaxat unele dintre constrângeri, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi zone de-a lungul graniței Rusiei.

Alți aliați ai Kievului au furnizat unele arme cu rază lungă de acțiune, dar cu restricții privind modul și momentul în care pot fi folosite în interiorul Rusiei, de teamă că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care să atragă țările NATO în război sau să declanșeze un conflict nuclear.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia va răspunde „în mod corespunzător” dacă Statele Unite vor permite Ucrainei să efectueze lovituri cu rachete pe teritoriul său.

În timpul unei vizite în Marea Britanie înainte de a călători la Kiev, Blinken a acuzat Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, spunând că acestea ar putea fi folosite împotriva ucrainenilor în câteva săptămâni. Lammy a descris mișcarea Iranului drept „o escaladare semnificativă și periculoasă”.

Este posibil ca rachetele iraniene să consolideze arsenalul Rusiei, permițându-i să lovească orașe ucrainene aproape de granițele Rusiei sau zone pe care le controlează deja, în același timp în care își desfășoară rachetele cu rază mai lungă de acțiune mai adânc în teritoriul ucrainean.

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a negat că țara sa furnizează rachete Rusiei, acuzând țările occidentale că „acționează pe baza unor informații eronate și a unei logici defectuoase”.

Marea Britanie a oferit Ucrainei rachete Storm Shadow, care au o rază de acțiune de aproximativ 250 km. Până acum, acestea au fost folosite doar împotriva țintelor rusești din teritoriul ucrainean ocupat.

Liderii ucraineni solicită rachete cu rază lungă de acțiune pentru a viza bazele aeriene rusești de unde sunt lansate atacuri asupra Ucrainei.

Citește și