• Rachetele rusești au lovit un oraș din sudul Ucrainei.
  • Treizeci și șase de persoane au fost rănite în atacul de sâmbătă seara.
  • În regiunea Donețk, devastată de război, din estul Ucrainei, opt civili au murit și alți 14 au suferit răni grave.

Rachetele rusești au lovit un oraș din sudul Ucrainei, ucigând șapte civili, inclusiv copii, și rănind alți zeci de oameni, au raportat autoritățile locale. Oficialii ucraineni au publicat fotografii cu cadavrele întinse sub pături într-un parc din Vilniansk și cratere adânci în pământul înnegrit, lângă rămășițele carbonizate ale unei clădiri, scrie The Guardian.

Treizeci și șase de persoane au fost rănite în atacul de sâmbătă seara, au declarat autoritățile și au declarat zi de doliu națională. Vilniansk se află în regiunea Zaporizhzhia, la mai puțin de 30 km de capitala locală și la nord de liniile frontului, deoarece forțele ruse continuă să ocupe o parte a provinciei.

Guvernatorul local Ivan Fedorov a declarat că printre morți se numără trei copii și alți nouă oameni au fost răniți. Într-o postare separată Telegram cu câteva ore mai devreme, Fedorov a spus că atacul a deteriorat un magazin, clădiri rezidențiale și o instalație de „infrastructură critică” nespecificată din Vilniansk, care avea o populație de aproximativ 14.300 de locuitori înainte de invazia totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
TRUMP VS. BIDEN, CINE ARE DREPTATE?
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
SUA ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR PENTRU UCRAINA
ECONOMIA MERGE BINE, AMERICANII NU SIMT ASTA

Rusia continuă să împingă forțele ucrainene în mai multe zone de-a lungul frontului de 1.000 km. Moscova a intensificat atacurile aeriene în încercarea de a epuiza resursele Ucrainei, vizând adesea instalațiile energetice și alte infrastructuri vitale.

În urma atacului de la Vilniansk, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski le-a cerut partenerilor occidentali ai Kievului să-și întărească apărarea antiaeriană și munițiile cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja atacurile rusești.

În regiunea Donețk, devastată de război, din estul Ucrainei, opt civili au murit și alți 14 au suferit răni grave, potrivit guvernatorului local Vadym Filashkin, în timp ce bombardamentele aproape zilnice continuă în mare parte din provincie. De asemenea, bombardamentele au ucis un civil și au rănit încă cinci în aceeași perioadă în sudul regiunii Herson, a informat guvernatorul acesteia, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

Potrivit guvernatorului local Oleh Syniehubov, patru persoane au fost rănite în provincia Harkov din nord-est, locul unor bătălii aprige în ultimele luni, când Rusia a lansat o forță transfrontalieră care amenința al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au doborât peste noapte trei duzini de drone ucrainene în șase regiuni din sud-vestul Rusiei.

Resturile dintr-o dronă au căzut într-un sat din regiunea Kursk, ferestrele explodând. În orașul Lipetsk, mai la nord, o dronă a fost doborâtă deoarece părea să ținteze zona industrială, a informat guvernatorul local Igor Artamonov.

Citește și