• Fostul premier britanic își publică memoriile pe 10 octombrie, după ce extrase au apărut deja în Daily Mail.
  • Johnson se plânge că desi a fost fermecător cu el, Emmanuel Macron a lăsat migranții să treacă peste Canalul Mânecii că să-l pedepsească pentru Brexit.
  • Boris Johnson se felicită că a tras preșul de sub picioarele Franței în contractul de zeci de miliarde pentru submarine cu Australia.

În memoriile care urmează să fie publicate pe 10 octombrie, fostul premier Boris Johnson își reglează conturile cu președintele francez Emmanuel Macron, pe care îl descrie ca pe o «adevărată pacoste», conform extraselor publicate de cotidianul britanic Daily Mail.

Fostul premier britanic își povestește în acest volum de memorii experiența politica, în special perioada petrecută pe Downing Street din 2019 până în 2022, marcată de negocierile cu Uniunea Europeană privind Brexit sau pandemia de COVID-19, scrie Le Monde.

„Deși Macron a fost personal fermecător și deși am fost adesea de acord asupra unor subiecte importante, a vrut cu adevărat ceea ce a spus când a spus că Regatul Unit ar trebui pedepsit” pentru Brexit, scrie Boris Johnson.

Recomandări

BORIS DĂ CĂRȚILE PE FAȚĂ
BIDEN VREA PACE
IARNĂ RECE ÎN EUROPA
ONU CONDAMNĂ ATACURILE
TE LASĂ CU TELEFONUL?
NINTENDO ARE MUZEU

El descrie pe larg schimburile sale cu lideri europeni, precum fostul cancelar german Angela Merkel și Emmanuel Macron, al căror accent în limba engleza îl ia peste picior. Nu pot să vă dau detalii despre accentul lui Johnson în limba franceză sau germană. Despre Emmanuel Macron, el scrie: „În anumite subiecte, mă tem că l-am bănuit că este o adevărată pacoste”.

Ce l-a supărat atât de tare din partea președintelui francez?

Relația dintre Marea Britanie și Franța este un continuu «je t’aime, moi non plus», asta de vreo mie de ani.

În ceea ce îl privește pe Boris Johnson, el îl critică în special pe Emmanuel Macron pentru atitudinea sa în problema spinoasă a migranților care trec ilegal Canalul Mânecii pentru a ajunge din Franța în Regatul Unit. Johnson crede că Macron „a permis discret unui număr suficient de mare de migranți să treacă” prin Canalul Mânecii „pentru a înnebuni poporul britanic și a submina unul dintre cele mai importante aspecte ale Brexit-ului, care trebuia să recâștige controlul asupra granițelor”, scrie Boris Johnson.

Fostul premier se felicită că a tras preșul de sub picioarele Franței în chestiunea submarinelor pentru Australia, un contract de mai multe miliarde de euro. El uită să precizeze că, deși a câștigat contractul, Marea Britanie a fost obligată să subcontracteze Franței pentru că ea nu poate să le fabrice conform caietului de sarcini.

Citește și