• Fostul Prim-ministru Boris Johnson l-a criticat pe liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, și pe Ministrul de Externe David Lammy.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat ferm decizia Marii Britanii, pe care a numit-o „rușinoasă”.
  • Guvernul britanic a decis să suspende aproximativ 30 din cele 350 de licențe de export de arme către Israel.

Boris Johnson l-a acuzat pe Sir Keir Starmer de abandonarea Israelului, după ce guvernul a suspendat unele licențe de export de arme către această țară, scrie The Independent.

Fostul Prim-ministru a pus la îndoială decizia lui Sir Keir și a Ministrului de Externe David Lammy de a suspenda zeci de licențe, întrebând: „Vor ca Hamas să câștige?”

Scriind marți pe X, Johnson a spus: „Hamas încă deține mulți ostatici evrei nevinovați, în timp ce Israelul încearcă să prevină repetarea masacrului din 7 octombrie. De ce Lammy și Starmer abandonează Israelul? Vor ca Hamas să câștige?”

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Și, într-o deteriorare majoră a relațiilor dintre Marea Britanie și Israel, Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat decizia lui Sir Keir și a lui Lammy. El a declarat: „Această decizie rușinoasă nu va schimba hotărârea Israelului de a învinge Hamas, o organizație teroristă genocidală care a ucis cu sălbăticie 1.200 de persoane la 7 octombrie, inclusiv 14 cetățeni britanici”.

Marea Britanie suspendă aproximativ 30 dintre cele 350 de licențe de export de arme către Israel, pe fondul unui „risc clar” ca acestea să poată fi utilizate pentru a încălca dreptul umanitar internațional privind tratamentul deținuților palestinieni și furnizarea de ajutoare către Gaza.

Ministrul de Externe, Lammy, a declarat în Camera Comunelor că o revizuire efectuată de guvernul britanic nu poate „arbitra dacă Israelul a încălcat sau nu dreptul umanitar internațional” în Gaza, însă miniștrii au datoria legală de a revizui licențele de export.

Pe lângă criticile lui Johnson la adresa acestei măsuri, rabinul șef Sir Ephraim Mirvis a declarat că decizia Marii Britanii „este de necrezut într-un moment în care Israelul duce un război pentru supraviețuirea sa pe șapte fronturi care i-au fost impuse pe 7 octombrie”.

Citește și