• Trump a fost împușcat la un miting din Butler, Pennsylvania.
  • Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump urma să-și anunțe candidatul la funcția de Vicepreședinte.
  • Mai mulți aliați ai lui Donald Trump au postat pe Twitter mesaje de sprijin și rugăciuni pentru fostul Președinte.
  • Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA.
  • Un participant la miting ar fi murit.
  • Trump spune că a fost împușcat în „partea superioară a urechii drepte”.

UPDATE 09:13

„Fostul nostru Președinte a dat dovadă de grație și curaj extraordinar sub foc, la propriu, în seara asta. Sunt atât de recunoscător pentru siguranța lui și atât de trist pentru victime și familiile lor”, a scris Jeff Bezos pe X.

UPDATE 09:11

„Îi trimit gândurile mele de recuperare rapidă Președintelui Trump și tuturor victimelor acestui atac oribil! Indiferent de diferențele politice sau ideologice, recurgerea la violență nu este niciodată justificată sau acceptabilă”, a scris Marcel Ciolacu pe X.

UPDATE 08:43 – Atacatorul a fost „identificat formal” de FBI

FBI l-a identificat „formal” pe atacatorul lui Trump. Acesta ar fi „Thomas Matthew Crooks”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Presupusul atacator decedat avea 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania.

UPDATE 08:27

„Nu a existat nicio cerere suplimentară de securitate care să fi fost vreodată respinsă de FBI”, a spus Kevin Rojek, agent FBI, la o conferință de presă organizată în Butler.

Rojek a spus că FBI a monitorizat evenimentul și a preluat jurisdicția principală asupra investigației atunci când a avut loc împușcătura.

UPDATE 08:25

Biden sosește la Casa Albă înainte de informarea de dimineață despre atacul sângeros de la mitingul lui Trump.

Președintele Joe Bide plănuia să rămână în Delaware peste weekend, dar s-a întors la Casa Albă mai devreme decât era planificat, astfel încât să poată continua să primească informații din partea forțelor de ordine cu privire la atacul sângeros de la mitingul fostului președinte Donald Trump, din Pennsylvania.

UPDATE 07:49

FBI stabilește o linie de informare pentru ca publicul să împărtășească informații despre împușcăturile de la mitingul lui Trump

Site-ul web este www.FBI.gov/Butler, a declarat Kevin Rojek, agent special responsabil cu biroul FBI din Pittsburgh, într-o conferință de presă de mai devreme.

UPDATE 07:47

Este „surprinzător” că atacatorul a tras mai multe focuri fără ca autoritățile să fie conștiente de poziția sa, spune FBI.

UPDATE 07:41

Toate victimele au fost bărbați adulți, unul ucis și doi răniți grav, spune poliția.

UPDATE 07:30

FBI încearcă să confirme identitatea atacatorului prin biometrie și ADN.

UPDATE 07:16

Atacatorul de la mitingul lui Donald Trump nu avea document de identificare, potrivit mai multor surse ale forțelor de ordine. Atacatorul este mort.

UPDATE 07:14

Poliția de stat din Pennsylvania: Odată ce atacatorul este identificat, va fi ușor să identificăm motivele din spatele tentativei de asasinat.

FBI a desfășurat agenți de investigație, echipe de răspuns și alt personal din toată țara.

UPDATE 07:03 – Trump a părăsit zona Butler

„Sub protecția Serviciilor Secrete ale SUA și cu asistența poliției de stat din Pennsylvania, fostul Președinte Trump a părăsit acum zona Butler”, a spus Shapiro într-o declarație postată către X.

„Lori și cu mine suntem recunoscători că echipa sa a raportat că este bine și continuăm să-i dorim însănătoșire completă și rapidă”.

UPDATE 07:02 – FBI este în procesul de confirmare a identității atacatorului

„Suntem în procesul de confirmare a identității atacatorului, momentan nu putem da detalii. Ne uităm la fotografii, facem test ADN, suntem în plina anchetă”, declară Kevin Rojek, Agent Special FBI.

UPDATE 06:59

Poliția de Stat din Pennsylvania: „Sunt mulți martori care vor fi audiați. Nu avem motive să credem că încă există amenințarea”.

UPDATE 06:56 – FBI: Împușcătura a fost o tentativă de asasinat la adresa lui Trump

Kevin Rojek, agent FBI:

„FBI e alături de oamenii din Pennsylvania și gândurile noastre se duc spre victimele atacului. FBI a alocat agenți investigativi, tehnicieni, ofițeri. Ancheta e în desfășurare, pentru a identifica atacatorul și motivele. Facem apel la public, la martori. Orice informație vă rugăm s-o raportati la FBI. Locul atacului este activ. Incidentul a fost o tentativă de asasinat la adresa lui Trump. Nu am identificat atacatorul și motivul atacului”.

UPDATE 06:39

Poliția din Pennsylvania va susține o conferință de presă în scurt timp despre împușcăturile de la mitingul lui Trump, raportează CNN.

UPDATE 06:30 – Trump trimite un mesaj scurt susținătorilor: NU MĂ VOI PREDA NICIODATĂ!

Fostul președinte Donald Trump a trimis un e-mail scurt susținătorilor săi, după ce a fost rănit în timpul mitingului său de sâmbătă seara din Butler, Pennsylvania.

„ACESTA ESTE UN MESAJ DE LA DONALD TRUMP”, scria în e-mail. „NU MA VOI PREDA NICIODATĂ!”

E-mailul a fost semnat cu semnătura și portretul lui.

UPDATE 06:27 – CNN: Atacatorul se afla la câteva sute de metri distanță de Trump

Fostul președinte Donald Trump se afla la aproximativ 120 până la 150 de metri de presupusul atacator în momentul împușcăturii, potrivit analizei CNN.

UPDATE 05:56 – Biden se oferă să ajute Butler, Pennsylvania

Primarul Butler Robert Dandoy a declarat pentru CNN că i s-a oferit sprijinul deplin de la Casa Albă într-o conversație cu președintele Joe Biden, după împușcătura de la mitingul fostului președinte Donald Trump de sâmbătă seara.

În timpul conversației lor, Dandoy a spus că Biden a oferit condoleanțe orașului, situat în vestul Pennsylvania.

„Biden s-a oferit să facă orice pentru noi, iar eu m-am oferit la rândul meu”, a spus Dandoy pentru CNN.

UPDATE 05:53 – Camera Reprezentanților va efectua „o anchetă completă” a împușcăturii

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a promis că va efectua o „anchetă completă” a împușcăturii, într-o declarație sâmbătă pe X.

„Poporul american merită să cunoască adevărul. Directorul serviciilor secrete Kimberly Cheatle și alți oficiali corespunzători de la DHS și FBI vor apărea pentru o audiere în fața comitetelor noastre cât mai curând posibil”, a scris el.

Împușcătura este investigată ca o posibilă tentativă de asasinat, potrivit oamenilor legii.

UPDATE 05:50

Reprezentantul Daniel Meuser, care a asistat la împușcătură la miting din primul rând, numește atacul o „scenă sângeroasă”.

Reprezentantul Daniel Meuser din Pennsylvania a declarat pentru CNN că stătea în primul rând la mitingul lui Donald Trump cu candidatul la Senatul Pennsylvania, Dave McCormick, și reprezentantul Mike Kelly, când a început haosul.

UPDATE 05:48 – Biden vorbește cu Trump după atac

Președintele Joe Biden a vorbit sâmbătă cu Donald Trump, după împușcătura de la mitingul fostului președinte din Butler, Pennsylvania, a anunțat Casa Albă.

„În această seară, președintele se întoarce la Washington DC. Mâine dimineață, la Casa Albă, va primi un briefing actualizat de la oficialii de la securitatea națională și de la forțele de ordine”, a declarat un oficial de la Casa Albă într-un comunicat.

UPDATE 05:20

Apar noi imagini cu momentul atacului:

UPDATE 05:18

„Incompetență extremă sau a fost intenționat. Indiferent, conducerea Serviciilor Secrete trebuie să demisioneze”, a scris Musk pe X.

UPDATE 05:15

Președintele Joe Biden se va întoarce la Casa Albă de la Rehoboth Beach, Delaware, mai devreme decât era planificat, potrivit unui comunicat al oficialilor de la Casa Albă.

Biden este programat să sosească la Casa Albă duminică la ora 12:30, se arată în comunicat.

Biden trebuia inițial să rămână în Delaware până luni și să zboare direct în Texas pentru evenimente.

UPDATE 05:13

Președintele Joe Biden și-a anunțat personalul că dorește să se adreseze națiunii, de îndată ce a fost informat, potrivit unei surse familiare.

Biden a vorbit de la Rehoboth Beach, Delaware, la aproximativ două ore după împușcătură, condamnând violența politică și spunând că mitingul fostului Președinte Donald Trump ar fi trebuit să se fi putut „desfășura în mod pașnic, fără nicio problemă”.

CNN a raportat anterior că Biden se afla la liturghie când aveau loc împușcăturile de la mitingul lui Trump.

UPDATE 05:11

Un martor ocular a declarat pentru BBC că a văzut un bărbat înarmat urcând pe clădire cu o pușcă și a încercat să avertizeze poliția, raportează CNN.

UPDATE 05:02

O fotografie remarcabilă surprinsă de Doug Mills, care a făcut parte din Corpul de Presă al Casei Albe.

Fotografia surprinde glonțul îndreptându-se spre Trump.

UPDATE 04:57

Trump „se simte bine” și așteaptă cu nerăbdare Convenția Națională Republicană din Milwaukee, spun consilierii săi de campanie Susie Wiles și Chris LaCivita.

UPDATE 04:44

Imagine de aproape a împușcăturii:

UPDATE 04:41

Barack Obama a postat pe X un mesaj după atacul asupra lui Trump din Pennsylvania:

„Nu există absolut niciun loc pentru violența politică în democrația noastră. Deși nu știm încă exact ce s-a întâmplat, ar trebui să fim cu toții ușurați că fostul președinte Trump nu a fost grav rănit și să folosim acest moment pentru a ne angaja din nou față de civilizație și respect în politica noastră. Michelle și cu mine îi dorim o recuperare rapidă”

UPDATE 04:35

Președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer, solicită ca directorul Serviciilor Secrete, Kimberly Cheatle, să se prezinte la o audiere.

Comitetul de Supraveghere va trimite o invitație oficială în curând, a spus Comer într-o declarație.

UPDATE 04:33 – DHS ia „toate măsurile” pentru siguranța lui Biden și Trump

Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a condamnat împușcătura de sâmbătă de la mitingul lui Trump și a declarat că agenția, care include Serviciile Secrete ale SUA, lucrează pentru a asigura siguranța Președintelui Joe Biden și a fostului Președinte Donald Trump.

UPDATE 04:32

Șeful Pentagonului condamnă împușcătura de la mitingul lui Trump.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că întregul Departament al Apărării „condamnă această violență, care nu are absolut nici un loc în democrația noastră”.

UPDATE 04:29 – Convenția Națională Republicană va avea loc luni

Convenția Națională Republicană se va desfășura luni conform programului, a declarat un oficial al partidului.

Împușcătura de la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă seara nu va modifica planurile de a numi oficial fostul Președinte, la Milwaukee.

UPDATE 04:23

Prezență puternică a poliției în jurul clădirii de lângă locul mitingului, raportează CNN.

UPDATE 04:22

Un oficial de la Casa Albă descrie șocul în rândul Administrației Biden: „Este cu adevărat oribil”.

UPDATE 04:17

Ivanka Trump le mulțumește susținătorilor pentru „dragoste și rugăciuni” după atacul sângeros asupra lui Trump. De asemenea, le-a mulțumit Serviciilor Secrete pentru intervenția rapidă, într-o postare pe X.

UPDATE 04:13

Un participant la miting este mort și 2 sunt grav răniți, spun Serviciile Secrete ale SUA.

UPDATE 04:11

Candidatul republican la Senat, Dave McCormick, care stătea în primul rând la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă, a declarat că a văzut „atacul imediat asupra președintelui” și o persoană în spatele lui care părea grav rănită.

UPDATE 04:08

Atacatorul a tras mai multe focuri din „poziție ridicată”, aflându-se în afara zonei mitingului lui Trump, spun Serviciile Secrete ale SUA, scrie CNN.

„În timpul mitingului de campanie al fostului președinte Trump din Butler, Pennsylvania, în seara zilei de 13 iulie, la aproximativ 06:15 P.M., un presupus atacator a tras mai multe focuri spre scenă dintr-o poziție ridicată, în afara locului de miting”, se arată în comunicatul Serviciilor Secrete.

Serviciile Secrete „l-a neutralizat pe atacator, care acum este decedat”, a continuat declarația.

UPDATE 04:07

Rico Elmore, care a fost un vorbitor la mitingul fostului președinte Donald Trump, a descris că a sărit peste barieră și a pus mâna pe capul unui participant care a fost împușcat și sângera.

„Tot ce știm este că s-au tras focuri de armă și apoi am sărit peste barieră și mi-am pus mâna pe capul tipului care sângera abundent”, a spus Elmore pentru CNN.

Participantul rănit era „doar un străin” pe care nu-l cunoștea, a spus Elmore.

Elmore a fost vizibil tulburat de incident, cu sânge pe cămașă, dar a spus că nu a fost rănit. El a spus că a văzut doar un participant lovit și nu a văzut ce s-a întâmplat cu Trump.

UPDATE 04:05

Echipa de campanie a lui Biden a fost îndemnată să se abțină de la a comenta despre împușcăturile de la mitingul lui Trump.

UPDATE 04:03

„Nu am mai văzut asta de la Reagan”, spune procurorul districtului Butler, Pennsylvania.

UPDATE 04:01

Donald Trump Jr. spune că a vorbit cu tatăl său și că este într-o „dispoziție bună”.

„Nu va înceta niciodată să lupte pentru a salva America, indiferent de ce îi aruncă stânga radicală”, a adăugat el.

UPDATE 03:57 – Trump vorbește după atac

Trump spune că a fost împușcat în „partea superioară a urechii drepte”, raportează CNN.

„Vreau să mulțumesc Serviciilor Secrete ale Statelor Unite și tuturor forțelor de ordine pentru răspunsul lor rapid la împușcătura care tocmai a avut loc în Butler, Pennsylvania. Cel mai important, vreau să transmit condoleanțe familiei persoanei de la miting care a fost ucisă, precum și familiei altei persoane care a fost grav rănită. Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în țara noastră. Nu se știe nimic în acest moment despre atacator, care acum este mort. Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Mi-am dat seama imediat că ceva nu era în regulă, în sensul că am auzit un șuierat, împușcături și imediat am simțit glonțul sfâșiind pielea. A fost multă sângerare, așa că mi-am dat seama atunci ce se întâmplă. DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE AMERICA!”

UPDATE 03:45

Kamala Harris denunță împușcăturile „fără sens” și spune că este uşurată că Trump nu a fost rănit grav.

UPDATE 03:40

Fostul președinte Bill Clinton și fostul secretar de stat Hillary Clinton au lansat o declarație în urma violențelor de la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania:

„Violența nu are loc în America, mai ales în procesul nostru politic. Hillary și cu mine suntem recunoscători că președintele Trump este în siguranță, cu inima frântă pentru toți cei afectați de atacul de la mitingul de astăzi din Pennsylvania și recunoscători pentru intervenția rapidă a Serviciului Secret al SUA”, a spus Clinton într-o postare pe X.

UPDATE 03:30

Richard Goldinger, Procurorul districtual din Butler, Pennsylvania, a numit scena de la mitingul lui Donald Trump „haotică”.

UPDATE 03:14 – Declarațiile lui Biden după atacul asupra lui Trump

Biden a ieșit la declarații după atacul asupra lui Trump.

„Aparent, Donald Trump e bine, vreau să vorbesc cu el când mă întorc, la telefon. Uitați, în niciun loc în America nu putem permite ca așa ceva să se întâmple. Mitingul lui Trump trebuia să se desfășoare în linișt. Nu e normal ca acest lucru să se întâmple. Toată lumea trebuie să condamne acest atac. O să-i spun asta și lui Trump. Pare că acum e bine, numărul 1, și numărul 2, există o anchetă în curs de derulare. Voi vorbi la telefon cu Serviciile pentru a primi informații noi. Nu am suficiente informații dacă a fost o tentativă de asasinat sau nu. Avem nevoie de informații, înainte de a spune sigur. Am o părere, dar nu am suficiente informații.”

UPDATE 03:10

Trei surse ale forțelor de ordine confirmă că atacatorul se afla în afara locului unde se desfășura mitingul fostului președinte Donald Trump din Pennsylvania.

Două dintre aceste surse spun că atacatorul se afla pe un acoperiș. Mai multe surse de aplicare a legii s-au referit la acest individ drept un lunetist, dar detalii suplimentare nu sunt încă disponibile.

UPDATE 03:07

Alte imagini cu Trump publicate de CNN:

UPDATE 02:57

Liderii internaționali scriu mesaje de sprijin pe rețelele de socializare, după ce fostul președinte Donald Trump a fost rănit la mitingul din Pennsylvania.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: „Eu și Sara suntem șocați de atacul asupra președintelui Trump. Ne rugăm pentru siguranța lui și pentru vindecarea sa rapidă”.

Premierul ungar Viktor Orbán: „Gândurile și rugăciunile mele sunt la președintele @realDonaldTrump în aceste ore negre”.

UPDATE 02:48

Senatorul din Pennsylvania Bob Casey, un democrat, s-a oferit să acorde sprijin forțelor de ordine în investigația incidentului de la mitingul lui Trump.

UPDATE 02:42

Kamala Harris a fost informată despre incidentul de securitate de la mitingul fostului președinte Donald Trump, potrivit biroului său. Harris se întoarce spre Washington, DC, după o campanie în Philadelphia.

UPDATE 02:41

Fostul Președinte George W. Bush spune că este „recunoscător” că fostul președinte Donald Trump este în siguranță.

UPDATE 02:36 – O persoană a murit la miting

Potrivit AP, un participant la miting a murit.

UPDATE 02:34 – Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA

Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA, scrie CNN, citând mai multe autorități de aplicare a legii.

UPDATE 02:32

Elon Musk a anunțat că îl sprijină pe fostul Președinte Donald Trump în urma incidentului de sâmbătă din Butler, Pennsylvania.

„Sunt pe deplin alături de președintele Trump și îi doresc însănătoșire grabnică”, a scris Musk pe Twitter.

UPDATE 02:29

Alte imagini de la moment atacului:

UPDATE 02:18

Chuck Schumer: „Sunt îngrozit de ceea ce s-a întâmplat la mitingul lui Trump din Pennsylvania și sunt ușurat că fostul președinte Trump este în siguranță. Violența politică nu are loc în țara noastră.”

UPDATE 02:17

Președintele Joe Biden a primit o informare inițială despre incidentul de la mitingul fostului Președinte Donald Trump în Pennsylvania, potrivit Casei Albe.

UPDATE 02:16

Robert F. Kennedy: „Acum este momentul ca fiecare american care-și iubește țara să se retragă de la diviziune, să renunțe la orice violență și să se unească în rugăciune pentru președintele Trump și familia sa”.

UPDATE 02:13

Președintele Joe Biden a fost întrebat de reporteri dacă a fost informat despre incidentul de la mitingul lui Trump, el a răspuns că nu.

UPDATE 02:08 – Trump „este bine”

Purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, Steven Cheung, a spus că fostul Președinte „este bine”.

„Președintele Trump mulțumește forțelor de ordine și primului ajutor pentru acțiunea lor rapidă în timpul acestui act odios. Este bine și este verificat la o unitate medicală locală. Vor urma mai multe detalii”, a spus Cheung într-un comunicat.

UPDATE 02:07

Guvernatorul democrat din Pennsylvania, Josh Shapiro, a condamnat sâmbătă violența politică și a spus că a fost informat despre incidentul de la mitingul lui Donald Trump.

„Violența împotriva oricărui partid politic sau lider politic este absolut inacceptabilă”, a postat Shapiro pentru X .

„Nu are loc în Pennsylvania sau în Statele Unite. Am fost informat despre situație. @PAStatePolice sunt la fața locului în comitatul Butler și lucrează cu partenerii noștri federali și locali”.

UPDATE 02:00

Fostul președinte Donald Trump este „în siguranță” după incidentul de la mitingul său, a anunțat Anthony Guglielmi, șeful de comunicații al Serviciilor Secrete ale SUA.

„Un incident a avut loc în seara zilei de 13 iulie la un miting al lui Trump în Pennsylvania. Serviciul Secret a implementat măsuri de protecție, iar fostul Președinte este în siguranță. Serviciul Secret a pornit o investigație și informații suplimentare vor fi publicate atunci când vor fi disponibile”, a spus Guglielmi într-un comunicat.

Știrea inițială – Trump a fost împușcat la un miting din Pennsylvania

Donald Trump a fost rănit în timpul unui miting din Pennsylvania, scrie NY Post.

Rapoartele indică faptul că au fost auzite zgomote puternice de la posibile focuri de armă, care au determinat plecarea bruscă a lui Trump de pe scenă.

Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump urma să-și anunțe candidatul la funcția de Vicepreședinte.

Mai mulți aliați ai lui Donald Trump au postat pe Twitter mesaje de sprijin și rugăciuni pentru fostul Președinte.