• Evan Gershkovich a fost eliberat din custodia rusă.
  • Este unul dintre cele mai importante schimburi dintre Rusia și SUA de la Războiul Rece.
  • Gershkovich și Paul Whelan au fost închiși în Rusia sub acuzații de spionaj.
  • Prizonieri din Statele Unite, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Belarus și Rusia au fost implicați în schimbul „efectuat” de serviciul de informații al MIT al Turciei, a declarat președinția Turciei.

Jurnalistul WSJ Evan Gershkovich scapă din custodia rusă, ca parte a unui schimb important de prizonieri între Statele Unite și Rusia, scrie CNN.

Prizonieri din Statele Unite, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Belarus și Rusia au fost implicați în schimbul „efectuat” de serviciul de informații al MIT al Turciei, a declarat președinția Turciei.

Acest schimb include, de asemenea, eliberarea lui Paul Whelan, ambii fiind închiși sub acuzații de spionaj pe care ei și guvernul SUA le-au negat.

Recomandări

JANNIK SINNER CÂȘTIGĂ LA US OPEN
SCHOLZ SUSȚINE UCRAINA
TAYLOR FURĂ PRIVIRE LA US OPEN
A.I. AR PUTEA COMBATE CANCERUL
LA PENSIE ÎN EUROPA
CE ȘTIM DESPRE IPHONE 16

Acordul ar pune capăt unui coșmar care a durat mai mult de cinci ani pentru Whelan și mai mult de un an pentru Gershkovich. Amândoi au fost desemnați de Departamentul de Stat al SUA ca fiind reținuți pe nedrept.

Gershkovich a fost arestat în martie 2023 în timp ce era reporter în Yekaterinburg, Rusia, și a fost ulterior condamnat în instanță pentru acuzații de spionaj, primind o sentință de 16 ani.

Eliberarea sa marchează sfârșitul a aproape 500 de zile de detenție, care a atras atenția și condamnarea internațională, mulți privind acuzațiile ca fiind motivate politic și o încălcare a libertății presei.

Este unul dintre cele mai mari schimburi între cele două națiuni de la Războiul Rece.

Schimbul de astăzi vine după luni de negocieri complicate între Moscova și Washington.

Whelan, care este cetățean american, irlandez, britanic și canadian, a fost reținut într-un hotel din Moscova în decembrie 2018 de către autoritățile ruse care au susținut că a fost implicat într-o operațiune de spionaj. A fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj pe care le neagă cu vehemență. A fost încarcerat într-un lagăr de muncă din Mordovia, la opt ore de mers cu mașina de Moscova, unde a declarat pentru CNN în iunie 2021 că își petrece zilele lucrând într-o fabrică de îmbrăcăminte pe care a numit-o „sweatshop”.

A fost o așteptare deosebit de lungă pentru Whelan, care a fost exclus din mai multe schimburi în trecut.

El nu a fost inclus în două acorduri din 2022. În aprilie 2022, Moscova a l-a schimbat pe americanul Trevor Reed cu cetățeanul rus și traficantul de droguri condamnat Konstantin Yaroshenko, iar în decembrie, starul WNBA Brittney Griner a fost schimbată pentru dealerul de arme rus Viktor Bout.

Citește și