• Președintele Milei a mulțumit forțelor de securitate pentru reprimarea protestelor și a declarat că va schimba Argentina în cea mai liberală țară din lume.
  • Vicepreședinta și liderul Senatului, Victoria Villarruel, a declarat că votul ei este afirmativ pentru a ajuta argentinienii care suferă și așteaptă schimbări.
  • Proiectul de lege de 328 de articole a fost aprobat preliminar în Senat, dar va fi analizat punct cu punct înainte de a fi aprobat în totalitate joi.

Poliția antirevoltă din capitala Argentinei, Buenos Aires, a tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii din fața Congresului, înainte ca legislatorii să dea miercuri o primă aprobare în Senatul țării pentru reformele de reducere a bugetului, scrie BBC.

Demonstranții – care spun că măsurile vor afecta milioane de argentinieni – au aruncat cu bombe cu benzină și pietre, dând foc unei mașini. Mai multe persoane au fost rănite, iar presa locală a descris scena de miercuri ca fiind un „câmp de luptă”.

Pachetul de reforme, propus de Președintele de dreapta Javier Milei pentru a revigora economia în declin a țării, include declararea stării de urgență economică, reducerea pensiilor și diminuarea drepturilor de muncă. Partidele politice de stânga, sindicatele și organizațiile sociale se opun acestor măsuri.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Moțiunea, care inițial a fost egalată cu 36-36 în Senat, a fost aprobată preliminar miercuri, după ce șefa Camerei, Vicepreședintele Victoria Villarruel, a anulat egalitatea.

„Pentru acei argentinieni care suferă, care așteaptă, care nu vor să-și vadă copiii părăsind țara… votul meu este afirmativ”, a declarat Vicepreședinta și liderul Senatului, Villaruel, după ce a rupt egalitatea.

Proiectul de lege de 328 de articole va fi acum analizat punct cu punct înainte de a fi aprobat în totalitate joi. Acesta se va întoarce apoi la camera inferioară pentru aprobarea finală.

Înaintea adoptării proiectului de lege în Senat, protestatarii au scandat: „Țara nu este de vânzare, țara este apărată”. Încăierări au izbucnit atunci când protestatarii au încercat să se îndrepte spre Congres prin garduri, manifestanții aruncând cu pietre în ofițerii care le-au dat cu spray cu piper.

Observatorii și deputații opoziției au declarat că zeci de manifestanți și o mână de deputați au primit îngrijiri medicale. Cel puțin cinci deputați de opoziție din mulțime au fost spitalizați, a declarat pentru agenția de presă AFP legislatorul Cecilia Moreau.

Cel puțin 20 de polițiști au fost, de asemenea, răniți, au declarat oficialii. Forțele de securitate au declarat că au arestat 15 persoane. Ulterior, poliția a respins protestatarii, care ar fi dat foc la două vehicule – inclusiv cel al unei organizații de presă.

„Nu ne vine să credem că în Argentina se discută o lege care ne va duce înapoi cu 100 de ani”, a declarat Fabio Nunez, un avocat protestatar în vârstă de 55 de ani, citat de AFP.

Biroul președintelui Milei a emis o declarație în care a mulțumit forțelor de securitate pentru reprimarea a ceea ce a descris drept „teroriști” care încercau să dea o lovitură de stat. „Vom schimba Argentina, o vom transforma în cea mai liberală țară din lume”, a declarat Milei în cadrul unei conferințe la Buenos Aires.

Proiectul de lege extrem de controversat a fost aprobat de camera inferioară în aprilie, după ce i-au fost aduse modificări semnificative.

Milei a venit la guvernare în 2023 după ce a promis că va ataca cheltuielile publice.

De atunci, el a redus cabinetul la jumătate, a tăiat 50.000 de locuri de muncă în sectorul public, a suspendat noi contracte de lucrări publice și a eliminat subvențiile pentru combustibil și transport, chiar dacă inflația anuală se apropia de 300%.

Citește și