Cabinetul de securitate israelian a votat în unanimitate pentru aprobarea obiectivelor de război împotriva grupării Hezbollah din sudul Libanului

Cabinetul de securitate israelian a votat în unanimitate luni seara, pentru aprobarea obiectivelor de război împotriva grupării Hezbollah din sudul Libanului, care vor permite întoarcerea locuitorilor la casele lor din nordul Israelului. Zeci de mii de israelieni au fost evacuați din nord din cauza tirurilor de rachete lansate din Liban, scrie ABC News.

Oficialii israelieni au amenințat în repetate rânduri că vor lua măsuri militare mai dure pentru a opri atacurile aproape zilnice, care au început la scurt timp după declanșarea războiului Israel-Hamas de aproape un an în Gaza. Israelul a lansat în mod regulat atacuri aeriene în replică și a vizat și ucis comandanți de rang înalt ai Hezbollah. Încă de luna trecută se părea că un război în toată regula era iminent.

Loviturile reciproce au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane de ambele părți ale frontierei. Hezbollah a declarat că va opri atacurile dacă va exista o încetare a focului în Gaza, dar aceste discuții s-au împotmolit în mod repetat. Statele Unite au făcut presiuni pentru reținere, chiar dacă au trimis în grabă ajutor militar Israelului, avertizându-și aliatul apropiat că un război mai amplu nu le-ar atinge obiectivele.

Între timp, presa israeliană a raportat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu ia în considerare demiterea ministrului apărării Yoav Gallant și înlocuirea acestuia cu un politician considerat mult mai agresiv. Aceasta ar fi cea mai mare schimbare la nivelul conducerii Israelului de când atacul Hamas din 7 octombrie a declanșat războiul din Gaza și a declanșat tensiuni regionale mai ample.

Exit mobile version