• TikTok a marcat conturile candidaților, ale politicienilor și partidelor din România.
  • În 2024 conturi false i-au promovat pe TikTok pe Georgescu, Geoană și partidul AUR.
  • TikTok a sesizat 4,5 milioane de like-uri false la alegerile din 2024.
  • TikTok șterge conținutul ilegal sesizat de ANCOM în 15-20 de minute.
  • META anunță că are canal de comunicare direct cu 5 autorități din România.
  • AEP introduce noi reguli pentru publicitatea electorală la alegerile din 2025.

Tiktok angajează 120 de experți în securitate, integritate și reclame, pe lângă cei aproape 100 de vorbitori de limbă română care modereaza conținutul, pentru prezidențialele din 2025. Compania promite că nu se va mai întâmpla ca la alegerile din 2024, când a fost inundată de reclamă pentru Călin Georgescu.

Pentru anul trecut, Tiktok motivează că Georgescu nu a fost marcat drept candidat și de aceea nu a luat la timp măsuri pentru a limita distribuirea conținutului de pe conturi false. Când s-a sesizat, a împiedicat peste 4,5 milioane de like uri false şi un milion şi jumătate de solicitări false de urmărire. Au fost blocate 33.000 de conturi de spam în România şi încă aproape 100.000 de conturi false.

Între 15-30 decembrie, au fost eliminate şi 59 de conturi reale care încălcau prevederile politice. Nu doar Călin Georgescu a beneficiat de publicitate prin conturi false, ci și Mircea Geoana și partidul AUR. Anul acesta a marcat și conturile candidaților, și ale altor oameni politici și notorietate și ale partidelor care ar putea face publicitate electorală, care, pe Tiktok este interzisă.

Recomandări

C.E. AMENDEAZĂ APPLE ȘI META
AI CEL MAI MARE DEFICIT
ZIUA FORȚELOR TERESTRE
UNDE VA FI ÎNORMÂNTAT PAPA?
NE VEDEM LA ANUL

Ce se va întâmpla în cazul Facebook?

Meta anunță ca este pregătită să reacționeze rapid și că are un canal direct de escaladare cu autoritățile din România. Numai că la acest scrutin, totul va ține de bunăvoința platformelor, nu avem încă lege pentru asta. Ar fi trebuit să fie dată o ordonanță de urgență, prin care marile platforme să fie obligate să șteargă conținutul, la solicitarea ANCOM, numai că mai e lucru la ea, nu se pun de acord partidele asupra textului.

Chiar dacă legea nu îi obligă, chinezii au fost cooperanți și eficienți până acum, în ultimele trei luni, cam în 15-20 de minute după ce le-au fost sesizate nereguli, le-au și șters. Ca să ne ferim de boți și de tiriboți, de vineri, când începe campania electorală, postările și toate materialele electorale, trebuie sa fie marcate printr-o serie de precizari.

Astfel, toate materialele, indiferent unde sunt publicate, fie în presă, fie pe social-media, trebuie să precizeze că sunt publicitate electorală, pentru ce candidat (cu tot cu adresa candidatului sau a partidului) sunt făcute, trebuie să aibă mențiune că vizeaza un public țintă, că sumele pentru promovare provin din surse legale, că a făcut obiectul unei promovări electorale (plătita sau neplătita) și mandatarul financiar.

Citește și