• Moldova este ținta unei operațiuni de influență cu un buget mare.
  • Inteligența Artificială a fost folosită pentru a crea un fals video cu Maia Sandu
  • Campania vizează și denigrarea UE.
  • Atacurile s-au întețit de la primirea de către Moldova a statului de candidat la UE.

În ultimele luni, Republica Moldova este ținta unei campanii pro-ruse de amploare.

Pe Facebook au proliferat paginile suspecte. Numite în mare parte în limba română, unele în rusă, acestea se prezintă în principal ca pagini jurnalistice sau de actualitate, afișează culorile Moldovei și publică pe larg despre politica și economia locală, notează cotidianul francez Le Monde.

Potrivit datelor culese de ONG-ul Reset, aceste pagini false au fost folosite, din iulie 2023, în cadrul unei campanii de interferență care vizează apărarea personalităților și intereselor pro-ruse în Moldova, folosind agenția de publicitate Facebook.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Operațiile de manipulare de acest tip nu sunt neobișnuite. Aceasta campanie se remarcă însă prin resursele importante investite, potrivit Reset: bugetul de publicitate estimat pentru campanie este între 198.000 și 280.000 de euro, echivalentul, explică organizația, a aproape un sfert din totalul banilor cheltuiți din 2020 pe Facebook pentru anunțuri politice în Moldova. Un raport preliminar enumeră 605 reclame identificate din iulie, care au strâns cel puțin 155 de milioane de viualizări.

Atacuri împotriva Uniunii Europene

Obiectivul principal al acestei campanii: promovarea investițiilor în Moldova de către Ilan Shor, un celebru oligarh moldovean pro-rus care a fugit din țară și este astăzi subiect de sancțiuni, atât americane, cât și europene, pentru legăturile sale cu autoritățile ruse.

„Echipa lui Ilan Shor a reparat drumurile de pe strada Trandafirilor din Orhei. S-au umplut gropile, s-a refăcut gudronul, precum și marcajele de pe sol”, spune, de exemplu, o reclamă pe pagina „Moldova en direct”, văzută de aproape un milion de oameni.

O parte din conținutul identificat de Reset a fost difuzat și înainte de alegerile locale din 5 noiembrie, promovând candidații Chance, o organizație pro-rusă și clona a « Shor », vechiul grup politic purtând numele oligarhul exilat. Scopul campaniei este, de asemenea, de a ataca Uniunea Europeană și guvernul Republicii Moldova, într-un moment în care țara depune noi eforturi de apropiere de UE. În octombrie, pagina „Patrioții Moldovei”, de exemplu, a difuzat un videoclip al lui Ilan Shor în care susținea că ajutorul monetar european pentru țară este o momeală și o capcană și că Moldova ar trebui să se dezvolte singură.

Texte în limba rusă și română

Două reclame publicate de aceste pagini au folosit videoclipuri false ale președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, în care aceasta își anunța demisia, explică Reset.

În cel puțin unul dintre aceste deepfake , videoclipul a fost prezentat ironic : „așa ar fi trebuit să arate discursul prezidențial ”.

Aceste pagini false au, pentru marea majoritate a acestora, un anumit număr de semne distinctive: multe au fost create recent, distribuie texte atât în limba rusă, cât și în română și afișează adresa „Google.com” sau „Google.md” în profil. Reset a identificat mai multe care aparțin unei rețele mai mari de pagini create în masă și apoi redenumite. Unele au folosit inițial nume extinse în limba engleză, precum cel intitulat „Beauty and Fashion Life’s Little Pleasures Inspiration Station” (generat probabil automat), redenumit brusc, la începutul lunii noiembrie, „Viziunea Moldovei”.

Citește și