• Donald Trump și Kamala Harris se ceartă pe tema activării microfoanelor în dezbaterea din septembrie.
  • Harris vrea microfoanele deschise tot timpul, în timp ce Trump dorește respectarea regulilor anterioare.
  • Disputa subliniază tensiunile dintre cele două campanii.

Campaniile lui Donald Trump și Kamalei Harris se confruntă în privința deciziei de a dezactiva unul dintre microfoane atunci când celălalt candidat vorbește în cadrul dezbaterii programate pentru luna viitoare, scrie BBC.

Campania lui Harris a declarat că dorește ca microfoanele ambilor candidați să fie active pe toată durata dezbaterii.

Pe de altă parte, campania lui Trump dorește ca dezbaterea de pe ABC, programată pentru 10 septembrie, să fie reglementată de aceleași reguli care au fost stabilite când Joe Biden era candidatul democrat. Aceasta ar însemna ca microfoanele să fie dezactivate când un candidat nu vorbește.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

Blocajul apare în contextul în care fostul președinte a pus la îndoială imparțialitatea rețelei de televiziune și a sugerat că ar putea chiar să renunțe la dezbatere.

Deadlock-ul în negocierile dintre cele două campanii a fost raportat pentru prima dată de Politico.

Înainte ca președintele Joe Biden să se retragă din postura de candidat al Partidului Democrat, campania sa a convenit cu cea a lui Trump să participe la două dezbateri – una care a avut loc deja în iunie pe CNN și una care urmează să fie difuzată pe ABC News în septembrie.

Campania lui Biden a negociat regulile pentru dezbatere și a fost de acord ca microfonul să fie dezactivat când un candidat nu vorbește.

Campania lui Trump a acceptat această regulă, care a fost aplicată în timpul dezbaterii de pe CNN din iunie.

Cu toate acestea, cu doar 15 zile înainte de dezbaterea de pe ABC News, campania lui Harris dorește ca microfoanele să fie „fierbinți” – adică să rămână deschise pe toată durata dezbaterii.

„Am spus celor de la ABC și altor rețele care doresc să găzduiască o posibilă dezbatere în octombrie că credem că microfoanele ambilor candidați ar trebui să fie active pe tot parcursul emisiunii”, a declarat Brian Fallon, consilier senior de comunicații al campaniei Harris, într-un comunicat.

„Vicepreședintele este pregătit să facă față minciunilor și întreruperilor constante ale lui Trump în timp real. Trump ar trebui să înceteze să se ascundă în spatele butonului de dezactivare”, a adăugat el.

Aceasta ar permite celor doi candidați să se întrerupă și să vorbească unul peste celălalt pe scena dezbaterii.

Campania lui Trump a acuzat-o pe Harris că încearcă să găsească o cale de a evita dezbaterea cu Trump.

„Destul cu jocurile. Am acceptat dezbaterea de pe ABC în exact aceleași condiții ca și cea de pe CNN”, a declarat consilierul principal al lui Trump, Jason Miller, pentru Politico. „Echipa Harris, după ce a acceptat deja regulile CNN, a cerut o dezbatere așezată, cu note și declarații de deschidere. Noi am spus că nu se fac modificări la regulile convenite”.

Pe platforma sa Truth Social, duminică, Trump a pus sub semnul întrebării dacă jurnaliștii de la ABC News care vor modera dezbaterea vor oferi întrebările campaniei Harris înainte de timp.

„De ce aș participa la dezbatere cu Kamala Harris pe acea rețea de televiziune?” a scris el.

Nu este pentru prima dată când fostul președinte a sugerat că ar putea să se retragă din dezbatere. La începutul acestei luni, Trump a spus că va dezbate cu Harris doar dacă dezbaterea este găzduită de Fox News. Ulterior, și-a schimbat poziția la câteva zile.

Pe măsură ce se apropie alegerile, campania lui Harris a strâns 540 de milioane de dolari de la retragerea lui Biden, potrivit Associated Press. Harris a înregistrat cifre record de strângere de fonduri în urma retragerii lui Biden din cursa electorală.

Pe de altă parte, campania lui Trump a strâns 138,7 milioane de dolari în iulie și are 327 de milioane de dolari lichidități disponibile.

Citește și