• Țara intenționează să impună o taxă de 25% pe oțelul și aluminiul chinezesc.
  • China a calificat această măsură drept „protecționism comercial” care „încalcă normele Organizației Mondiale a Comerțului”.
  • Taxele vamale impuse de Canada pentru vehiculele electrice chineze vor intra în vigoare la 1 octombrie.

Canada anunță că va impune un tarif de 100% la importurile de vehicule electrice (VE) fabricate în China, după anunțuri similare din partea SUA și a Uniunii Europene. Țara intenționează, de asemenea, să impună o taxă de 25% pe oțelul și aluminiul chinezesc, scrie BBC.

Canada și aliații săi occidentali acuză China de subvenționarea industriei sale de vehicule electrice, oferind producătorilor săi de automobile un avantaj neloial. China a calificat această măsură drept „protecționism comercial” care „încalcă normele Organizației Mondiale a Comerțului”.

„Transformăm sectorul auto canadian pentru a fi un lider mondial în construirea vehiculelor de mâine, dar actori precum China au ales să își ofere un avantaj neloial pe piața mondială”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Taxele vamale impuse de Canada pentru vehiculele electrice chineze vor intra în vigoare la 1 octombrie, în timp ce cele pentru oțel și aluminiu vor fi puse în aplicare începând cu 15 octombrie. „Dezvoltarea rapidă a industriei vehiculelor electrice din China este rezultatul inovării tehnologice persistente, al lanțurilor industriale și de aprovizionare bine stabilite și al concurenței depline pe piață”, se arată într-o declarație a ambasadei Chinei în Canada.

„Competitivitatea sa este obținută prin utilizarea avantajelor sale comparative și prin respectarea principiilor pieței, mai degrabă decât prin dependența de subvențiile guvernamentale.” China este al doilea cel mai mare partener comercial al Canadei, după SUA.

În luna mai, SUA au anunțat că își vor cvadrupla tarifele la importurile de vehicule electrice chinezești până la 100%. Aceasta a fost urmată de UE, care a anunțat că intenționează să impună taxe de până la 36,3 % asupra vehiculelor electrice fabricate în China. Tarifele impuse de Canada pentru vehiculele electrice chinezești le vor include pe cele produse de Tesla la fabrica sa din Shanghai.

Citește și