• Legea ar urma să reglementeze social-media, streaming-ul și site-urile web.
  • Proiectul de lege trebuie să fie votat de Parlamentul canadian.
  • Propunerea impune eliminarea postărilor cu copii în ipostaze indecente în 24 de ore.

Canada a introdus un nou proiect de lege pentru combaterea abuzurilor online, cu sancțiuni drastice pentru infracțiunile motivate de ură, inclusiv închisoare pe viață pentru incitare la genocid. Propunerea privind daunele online impune, între altele, platformelor de socializare să elimine în 24 de ore postările în care apar copii în ipostaze indecente.

Canadienii propun o lege care ar urma să reglementeze tot ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare, pe platformele de streaming și pe site-urile cu conținut pentru adulți. Proiectul canadienilor enumeră șapte categorii cu conținut dăunător pe care furnizorii ar trebui să le elimine de pe site-uri. Printre aceste conținuturi interzise se numără postările făcute pentru a intimida un copil sau cele care ar încuraja automutilarea. Este o lege care ar urma să creeze o comisie de siguranță digitală pentru Canada, astfel încât să poată reglementa platformele online.

Acest proiect de lege va interzice deep fake-ul și ne amintim aici de imaginile false devenite virale cu Taylor Swift.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Guvernul lui Trudea, intenționează, de asemenea, să modifice codul penal pentru a crește pedepsele pentru infracțiunile motivate de ură, inclusiv prin introducerea de noi infracțiuni pedepsite cu închisoarea pe viață pentru cei găsiți vinovați de incidarea la genocid.

De asemenea, legea canadiană în ceea ce privește drepturile omului ar trebui, de asemenea, modificată și se va întâmpla acest lucru pentru a clasifica discursul instigator la ură drept sicriminare și astfel, ar permite Tribunalului pentru Drepturile Omului să se ocupe de aceste infracțiui legate de discursul instigator la ură.

Care este situația în România?

Ministrul Cercetării și Digitalizării a declarat recent că este în dezbatere legea deep fake. Ea va urma să intre în vigoare până în aprilie, dacă politicienii noștri ar face lucrurile în acest sens. Este un act normativ care prevede amenzi pentru cei care produc conținut deep fake, între 600 și 90.000 de lei ar fi aceste amenzi, iar în situația în care o instanță de judecată din România constată că este o încălcare foarte gravă a legii, atunci, acele persoane care au inițiat astfel de conținut pot fi pedepsite cu închisoarea de până la doi ani.

În situația în care, totuși, un astfel de conținut deep fake ajunge pe rețelele de socializare, ar urma să se aplice același cadru ca și în zona de criminalitate organizată, astfel încât în 60 de minute acest conținut să fie șters.

Care este situația în celelalte țări?

În alte țări precum Italia, Marea Britanie, Australia sau Franța s-au introdus recent noi legi care să elimine conținutul de ură promovat online.

Citește și